Opinie

    • Peter Vandermeersch

Maar wat kost een vluchteling eigenlijk?

We zetten in op vijf grote producties deze week.

Asielzoekers. Het leidt, zo schreef collega Derk Stokmans deze week, terecht tot ongemakkelijke discussies en een neutraal antwoord is niet te geven. Maar wat kost een vluchteling eigenlijk? We zochten het uit. Getallen die bij mij blijven hangen: een volwassen asielzoeker met één minderjarig kind krijgt een schamele 249,64 euro leefgeld per maand voor zichzelf en 207,18 euro voor het kind.

Cultuur Top 100. Nederland is het land van dans, dance en design. Zo bleek deze week uit een grootschalig onderzoek van NRC. De cultuurredactie van onze kranten stelde een ambitieuze Cultuur Top 100 op, van Nederlands invloedrijkste cultuurmakers. De top 5: Rem Koolhaas, het Rijksmuseum, Anton Corbijn, het Koninklijk Concertgebouworkest en Ivo Van Hove.

MH17. Deze week presenteerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn bevindingen. Wij probeerden acht vragen te beantwoorden: Hoe is de Boeing verwoest? Waarvandaan werd de raket afgeschoten? Is het een goed onderzoek? Wat hebben de passagiers gemerkt van de crash? Waarom duurde het zo lang voordat duidelijk was wie in het vliegtuig zat? Kunnen de nabestaanden nu het hoofdstuk afsluiten? Waarom vloog het vliegtuig daar? Krijgen Rusland en Nederland openlijk ruzie?

Vijf jaar Rutte. Woensdag was Mark Rutte vijf jaar minister-president van ons land. Nederland verandert, de premier blijft hetzelfde, schreef Emilie van Outeren in een prachtig portret. Aan een aantal columnisten vroegen we wat zij dachten bij vijf jaar Mark Rutte. De commentatoren van de krant zagen een wendbare Rutte die wel daden leverde.

Voetbal. Voetbalminnend Nederland likt natuurlijk zijn wonden. Het niveau van Nederland is te laag om op het EK thuis te horen, schreef de krant in een commentaar. In een essay over onze voetbalnatie in verval schreef Simon Kuper dat het Nederlandse elftal nu een buitenlandse coach moet aanstellen en countervoetbal moet gaan spelen. “Misschien dat het dan kan opkrabbelen.”

Een van de meer opmerkelijke losse stukken die ik deze week in onze kranten las: Koken eist vijf keer zoveel levens als malaria. Collega Paul Luttikhuis legde het uit. Correspondent Joeri Boom ging in India op onderzoek uit.

Tot slot. Binnenshuis was er deze week bij NRC weer heel wat opwinding. Nadat we vorige week de nieuwe en uitgebreide nrc.next publiceerden, lanceerden we deze week onze nieuwe site nrc.nl. Hier zijn we erg verguld met deze initiatieven. Laat ons gerust weten wat u ervan denkt.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.

    • Peter Vandermeersch