Koken met dj’s

Dj Seth ‘Chef’ Troxler ging woensdag koken met daklozen voor vrijwilligersorganisatie 10000hours tijdens Amsterdam Dance Event (ADE). Drie keer eerder won hij de ADE Dj Cook Off, de jaarlijkse kookwedstrijd die hij later die avond jureerde; een jaar geleden opende hij barbecuerestaurant Smokey Tails in Londen. Nu stond hij in de keuken van dagopvang De Regenboog aan de Kloveniersburgwal. Samen met de Deense Kompakt-producer en ex-kok Kölsch kluste hij aan een groene gazpacho en petit fours met paddenstoelen.

De komst van de kruising tussen Gordon Ramsay, Moodymann en Amy Poehler – bekend om zijn controversiële meningen, heel erg grappig en een tikkeltje gezet – was met veel tromgeroffel aangekondigd. Op de foto bij het nieuws lag Seth naakt op tafel met een ananas voor zijn jongeheer. Aanleiding: zijn nieuwe dj-kicks cd die vandaag verschijnt.

De bezoekers van de dagopvang zijn niet onder de indruk. „Afrojack staat in de keuken! En Paris Hilton komt ook”, gniffelt Andrew (35), ineengedoken onder een petje. Het lachen houdt snel op. „Ze hadden een driegangendiner beloofd. Maar dit is brood! Veel te droog! Hé Afrojack, hé!”, roept hij Troxler in het voorbijgaan na.

Even later: „Het zijn toch wereldberoemde dj’s? Kunnen ze geen 20 euro uitdelen, ofzo?”

Ralph Huigen (40), grote Sony-koptelefoon, armen vol tatoeages, vindt het eten prima. Hij neemt het leven zoals het komt. Drie jaar geleden belandde de ex-marinier op straat. Toen hij na de geboorte van zijn zoon te snel was gestopt met de pep kwamen de oorlogsbeelden terug. Nu heeft hij een holle brug gekraakt waarin hij ’s nachts muziek maakt op een laptop. Die laadt hij hier overdag op.

Amsterdams trots Tom Trago schuift aan.

„Hoe heet je”, vraagt Huigen.

„Tom Trago.”

„Nooit van gehoord.”

Vroeger gaf Huigen illegale feesten aan de Jutfaseweg in Utrecht, vertelt hij, waar hij live-sets deed met een Commodore 64 – „die heeft de beste donkere baslijn die er is”. „Tekno met een k. De beat moet blijven rollen, snap je?”

Tom snapt het: „Die oude Atari-sound.”

Normale feesten heeft Huigen nooit gedaan. „Optreden voor zoveel man, ik zou het niet kunnen. Daar zou ik wel een beetje waus voor moeten zijn.”

„Dat heb ik soms ook”, bekent Trago. Morgen staat hij voor een man of drieduizend in de Scheepsbouwloods. Tegen Huigen: „Wil je op de lijst?”

Achteraf vertelt Trago aan 3voor12 dat hij zulke leuke gesprekken over muziek had.

Troxler, enthousiast, tegen de camera: „You guys could be us!”

ADE is een verzameling kleine kansjes die je in de schoot wordt geworpen zei festivaldirecteur Richard Zijlma ooit tegen mij. Woensdag begreep ik waarom.

    • Rolinde Hoorntje