Kabinet wil hogere straffen voor mensensmokkelaars

Een spoedwet wordt deze maand nog bij de Tweede Kamer ingediend.

Als het aan het kabinet ligt, krijgen mensensmokkelaars vanaf 1 januari zwaardere straffen. Foto: ANP/ARIE KIEVIT

Het kabinet wil dat de gevangenisstraffen voor mensensmokkel worden verhoogd. Minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff gaan daarom deze maand nog een spoedwet bij de Tweede Kamer indienen. Premier Rutte kondigde vandaag de maatregelen aan in zijn wekelijkse persconferentie:

“Hiermee pakken we het verdienmodel van deze criminelen steviger aan en doen we meer recht aan de ernst van het delict.”

Twitter avatar MinPres Minister-president “Vanochtend in de #ministerraad besloten om de strafmaat voor mensensmokkel te verhogen.”
https://t.co/skLYoKZN8h

Het voorstel voorziet in een hoger strafmaximum voor mensensmokkel, van 4 naar 6 jaar. Wie zich inlaat met mensensmokkel bij het uitoefenen van werk of een ambt, kan in plaats van 6 straks 8 jaar cel krijgen. De straf voor mensensmokkel in georganiseerd of beroepsmatig verband wordt in de nieuwe wet verhoogd van 8 naar 10 jaar.

Daarnaast wordt ook het toebrengen van letsel bij smokkelactiviteiten straks zwaarder gestraft: er dreigt voor smokkelaars dan 15 jaar cel als er ernstig lichamelijk letsel is toegebracht. Bij een sterfgeval als gevolg van mensensmokkel zal dat 18 jaar cel zijn. Als het aan de bewindslieden ligt, gaat na goedkeuring door het parlement de wet al op 1 januari volgend jaar in.

    • Philippus Zandstra