Ethiopiër vast voor oorlogsmisdaden

Een 61-jarige man uit Ethiopië is eind september in Amstelveen aangehouden op verdenking van het plegen van oorlogsmisdaden. De man zou zich in de jaren zeventig schuldig hebben gemaakt aan marteling en moord op vermeende tegenstanders van het toenmalige regime. Hij is bij verstek in Ethiopië ter dood veroordeeld. De man woont al jaren in Nederland en heeft inmiddels de Nederlandse nationaliteit. De man zou de misdaden hebben uitgevoerd in de tijd van het Mengistu-regime, dat na de val van keizer Haile Selassie in 1974 Ethiopië met harde hand regeerde. Het Team Internationale Misdrijven heeft de zaak onderzocht. De verdachte zou in 1978 bevel hebben gegeven tot de moord op tientallen mensen. Zijn voorlopige hechtenis is gisteren door de rechtbank in Den Haag met negentig dagen verlengd. (NRC)