Janneke Vreugdenhil Salzburger Nockerln

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Dit warme toetje behoort samen met apfelstrudel en kaiserschmarrn tot de klassieke desserts uit de Oostenrijkse keuken. De drie ‘bergen’ van eierschuim stellen de drie bergen die de stad Salzburg omgeven voor, compleet met poedersuiker voor het besneeuwde effect. Ze horen „Süß wie die Liebe und zart wie ein Kuss” te zijn. Van mij mogen het trouwens ook vier bergjes zijn hoor. Dat is wel zo handig voor een nagerecht voor 4 personen.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop de eiwitten in een vetvrije kom met zout stijf en voeg er geleidelijk suiker en vanillesuiker aan toe. Roer de eidooiers romig en meng ze luchtig met een kwart van het stijfgeslagen eiwit. Meng er dan voorzichtig de rest van het eiwit door. Zeef er de bloem en de maïzena door en spatel als laatste de geraspte citroenschil door het beslag. Breng de melk met de boter aan de kook. Verdeel de jam over de bodem van een ondiepe ovenschaal, zonder hem helemaal tot in de hoeken uit te smeren. Schenk de melk om de jam heen. Schep in 3 grote bergen de soufflémassa in de schaal. Bak de Salzburger Nockerln in ca. 10-15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven goudgeel. De Nockerln zijn vanbinnen nog romig en de jam wordt heet. Bestrooi met poedersuiker en serveer direct.