Jack

Mijn jongere zus zit niet meer op sociale media, vertelt ze bijna trots. Het is „gif voor de ziel” zegt ze. En ze heeft gelijk, maar ik wil maar niet luisteren. Terwijl ik er al weken slecht door slaap, zit ik nog steeds avond aan avond op dat nare Twitter. Lees ik de verschrikkelijkste verwensingen aan het adres van vluchtelingen/asielzoekers/migranten/gelukszoekers en laat ik me ook eens uitschelden voor van alles en nog wat. En het allerdomste is: het raakt me, keer op keer.

Maar nu heb ik Jack, „de werkeloze karpervisser” zoals hij zichzelf noemt op sociale media, in het écht ontmoet. Hij volgt me op Twitter, zo bleek toevallig, maar niet omdat hij het met me eens is. Hij vertelde dat hij onlangs nog een pittige discussie met me had gevoerd. „Waarover?” vroeg ik schijnheilig. „Over buitenlanders of zoiets”, antwoordde Jack. Om een levensechte face-to-face discussie te vermijden (stel je voor...) gingen we maar snel over op een ander onderwerp. Over zijn werkloosheid bijvoorbeeld als gevolg van een hartstilstand van 6 minuten. We dronken een glaasje cola op zijn driezitsbank en stuurden elkaar voor de grap aardige berichtjes via Twitter. Jack bleek een zachtaardige lieverd, die uit verveling zo’n beetje de hele dag op sociale media zit en soms verkeerd begrepen wordt omdat hij geen punten of komma’s gebruikt in zijn berichten. En omdat Jack het met een „heleboel dingen niet eens is”, laat hij graag via deze kanalen zijn ongezouten mening horen. Aan wie kan hij het anders kwijt?

Ach ja, zo is het ook wel weer. Laat Jack.

En laat ook ‘Sylvana010’. Ze noemde me op Twitter „schijnheilige muts” en ging nog een stapje verder bij collega-columnist Zihni Özdil. Zihni is volgens Sylvana een „nep-Rotterdammert” die vanaf nu in Rotterdam „niet meer veilig buiten kan lopen”. Ze deed er een omschrijving bij van hoe een echte Rotterdammer dan wel hoort te zijn: „Rotterdammers zijn rauw, recht voor zijn raap, hardwerkend, met het hart op hun tong. Een Rotterdammer gaat niet opzij. En hij is overal tegen.” Over dat laatste moest ik even nadenken, maar het is waar.

Ook Jack de werkeloze karpervisser is eigenlijk overal tegen, vooral tegen nog meer buitenlanders. Maar om te bewijzen dat hij echt geen racist is, stuurde hij me een foto van zijn nieuwe vriendin: een heel grote, zwarte vrouw. „Ik kan er ook niks aan doen" verklaarde Jack, „maar daar val ik nou eenmaal op.”

Zo zijn Rotterdammers dan ook wel weer. Als er maar wat te neuken valt. Laat ze lekker.

    • Mirjam de Winter