VVD na eigen onderzoek: Verheijen niet fout bij organiseren campagnebijeenkomst

Voormalig VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen heeft, voor zover kan worden vastgesteld, niet verwijtbaar gehandeld bij de organisatie van een verkiezingsbijeenkomst van zijn partij op 28 augustus 2012 op de Floriade in Venlo. Dat concludeert de Commissie Integriteit van de VVD na onderzoek naar de gang van zaken destijds. De verdenking was dat Verheijen, destijds gedeputeerde in Limburg met de Floriade in zijn portefeuille, de bijeenkomst gratis geregeld zou hebben.

Verheijen was medeverantwoordelijk voor de inhoudelijke invulling van de manifestatie, waar premier en lijsttrekker Mark Rutte als hoofdgast optrad. Maar de Limburger had naar eigen zeggen geen bemoeienis met de logistieke kant. Wie dat dan wel regelde, is ook na onderzoek onduidelijk. De commissie heeft evenmin kunnen achterhalen of de liberalen de inmiddels opgedoekte Floriade BV betaalden voor de huur van het terrein.

Volgens Verheijen functioneerde de Floriade als een zelfstandig bedrijf en had hij geen invloed op het al dan niet versturen van rekeningen. De integriteitscommissie neemt dit als conclusie over.

In haar onderzoeksrapport is die wel kritisch over de onduidelijkheid rond de logistieke organisatie en het ontbreken van duidelijke afspraken over betalingen. Dat moet in de toekomst anders, want het kan dan „gemakkelijk zorgen voor een op zijn minst onduidelijke situatie in deze complexe en publicitair gevoelige omstandigheden”.

Naar aanleiding van een publicatie in NRC deed de VVD-integriteitscommissie ook in februari al onderzoek naar Verheijen. Toen werd geconcludeerd dat hij meermalen in de fout was gegaan bij het indienen van declaraties als gedeputeerde. Verheijen trad daarna af als Tweede Kamerlid.