Dertien restaurants in New York verbieden het geven van fooien

Een restaurateur in New York heeft besloten om vanaf eind november het geven van fooi geleidelijk uit zijn dertien zaken te verbannen. Danny Meyer, eigenaar van de Union Square Group, vindt dat het geven van fooien een eerlijke beloning voor zijn gehele personeel in de weg staat. Werknemers als koks, hostessen en afwassers mogen vanwege wettelijke beperkingen niet meedelen in de extra beloningen die klanten achterlaten. Dat zorgt voor grote inkomensverschillen tussen bedienend personeel en de rest van het team. Meyer gaat nu de prijzen op de kaart verhogen en de extra opbrengsten evenredig verdelen onder het personeel. Meyers beslissing sluit aan bij de brede discussie in de VS over een eerlijke beloning van mensen in de retail en de horeca. Zo heeft New York onlangs een wet aangenomen die het minimumloon moet optrekken naar vijftien dollar per uur. (AP)