Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Hongarije gaat grens met Kroatië sluiten

Zo hoopt het land de toestroom van migranten te beperken.

Migranten gewikkeld in dekens wachten aan de Kroatische kant van de grens op bussen om naar Hongarije gebracht te worden.
Migranten gewikkeld in dekens wachten aan de Kroatische kant van de grens op bussen om naar Hongarije gebracht te worden. Amel Emric / AP Photo

Hongarije sluit vanaf middernacht de grenzen met buurland Kroatië in de hoop zo de toestroom van migranten te beperken. Dit heeft de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, vanmiddag bekendgemaakt.

Szijjártó zei volgens persbureau Reuters verder dat uit de bijeenkomst van de regeringsleiders van de Europese Unie gisteren in Brussel geen gemeenschappelijke actie is voortgekomen om de Griekse grenzen te beschermen. Via deze grens komen veel asielzoekers de Europese Unie binnen. Volgens Szijjártó is het duidelijk dat Hongarije de buitengrenzen van het Schengengebied moet beschermen.

Bescherm alle grenzen

Eerder beloofde de rechtse regering van Hongaarse premier Viktor Orban namelijk al de eigen grens en die van de Europese Unie te beschermen tegen de toestroom van de honderdduizenden migranten. Zij komen vooral via de Balkan, de meerderheid van hen is onderweg naar Duitsland. Orban is een felle tegenstander van de immigratietoename en zegt met het weren van vluchtelingen de christelijke waarden van Hongarije te waarborgen.

Hongarije wil nu alleen nog twee transitzones aan de Kroatische grens openhouden waar vluchtelingen asiel kunnen aanvragen. Zo kunnen vluchtelingen alleen nog het land in via officiële grensposten. In september sloot Hongarije ook al de grens met Servië.

Vast in de kou

Nadat de grens met Kroatië gesloten is, zullen de migranten richting Slovenië gaan of stranden in Kroatië, voorziet Reuters. Autoriteiten zeggen al te worstelen met het huidige aantal vluchtelingen.

Rond de 5.000 tot 8.000 migranten zijn de afgelopen weken iedere dag de grens met Kroatië overgestoken. Zij werden vervolgens door de politie naar de Oostenrijkse grens gebracht. Dit gaat dus vanaf middernacht niet meer gebeuren.