Hardwell niet langer de beste dj ter wereld

Belgisch duo Dimitri Vegas en Like Mike gaat er met de prijs vandoor.

Dimitri Vegas en Like Mike stonden vorig jaar nog tweede. Foto Ferdy Damman / ANP KIPPA

Het Belgische duo Dimitri Vegas en Like Mike is door het Britse DJ Mag verkozen tot beste dj van 2015. Daarmee staat voor het eerst sinds 2011 geen Nederlander bovenaan. Hardwell, de nummer één van de afgelopen twee jaar, werd dit jaar tweede.

Nederland is wederom zeer goed vertegenwoordigd in de top honderd. De rest van de top vijf bestaat uit Martin Garrix, Armin van Buuren en Tiësto. Ook Afrojack (8), Oliver Heldens (12), W&W (14), Dash Berlin (15), DVBBS (16), Nicky Romero (18) en Blasterjaxx (19) haalden de top twintig.

De broers Dimitri Vegas en Like Mike bereikten in Nederland samen met Martin Garrix de hitlijsten met Tremor, het anthem van Sensation 2014. Ze kregen de prijs tijdens het Amsterdam Music Festival, onderdeel van Amsterdam Dance Event.

In de lijst die werd samengesteld op basis van stemmen van het publiek staat een aantal grote namen verrassend laag. Zo staat het legendarische Daft Punk op de 69e plek, 26 plaatsen lager dan vorig jaar. Stijf onderaan staat Knife Party, dat te horen was in de beroemde autoscène uit Breaking Bad. Major Lazer, bedenkers van misschien wel de beroemdste percussiepartij uit het oeuvre van Beyoncé, komt nieuw binnen op plaats 54.

Er is een aantal internationale ranglijsten voor dj’s, maar DJ Mag is een van de bekendste. Bij de eerste editie in 1997 kwam Carl Cox (53, staat op plaats 63) als beste uit de bus. Letterlijk, want stemmen ging toen nog per post.

    • Bastiaan Nagtegaal