Marathon van Amsterdam: 45.000 lopers, ruim 100 nationaliteiten, 63 procent man

De marathon van Amsterdam presenteerde gisteren de cijfers voor het hardloopspektakel op zondag. 45.000 mensen komen in beweging op een van de afstanden, van wie 17.000 op de hele afstand van 42,195 kilometer. Bijna de helft van die hardlopers komt uit het buitenland. Meer dan honderd nationaliteiten zijn vertegenwoordigd. Meer dan 3.500 Fransen en Britten hollen door de hoofdstad, maar bijvoorbeeld ook 780 Brazilianen. Meer mannen (63 procent) dan vrouwen (37 procent) doen mee. De gemiddelde leeftijd bedraagt 39 jaar. Het internationale karakter van de marathon vertaalt zich ook in de verslaggeving. In 132 landen wordt de wedstrijd live op tv uitgezonden. In de marathon proberen de drie bekendste lopers van Nederland de limiet voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio te halen. Michel Butter, Abdi Nageeye en Khalid Choukoud willen de marathon alle drie binnen twee uur en elf minuten lopen. „Het motiveert mij enorm dat we met zijn drieën voor die limiet gaan. Bij mij komt er dan iets extra’s naar boven”, zei Butter gisteren. De in Somalië geboren Abdi Nageeye heeft zich voorbereid in Ethiopië, tussen jongens die bij de wereldtop horen. „De trainingen geven me het vertrouwen dat ik kan mikken op 2.09, misschien wel 2.08. Ik weet zeker dat zo’n tijd erin zit”, zei hij. Khalid Choukoud: „We kunnen elkaar naar een hoger niveau tillen.” (ANP)