‘Hackers stalen gevoelige informatie van Dow Jones’

De informatie is mogelijk gebruikt voor handel met voorkennis.

Handelaars op de NYSE. Beurskoersen kunnen door groot nieuws beïnvloed worden. Foto Justin Lane / EPA

Een groep Russische hackers heeft informatie gestolen van de servers van de Dow Jones en nog niet gepubliceerde informatie gebruikt om mee te handelen. Dat hebben bronnen gezegd tegen Bloomberg. Dow Jones & Co inc., zoals het bedrijf officieel heet, is boven alles uitgever en eigenaar van verschillende nieuwsmedia, waaronder de invloedrijke Wall Street Journal.

Volgens Bloomberg gaat de hack vele malen verder dan een die Dow Jones vorige week naar buiten bracht. Toen zou geprobeerd zijn contact- en betalingsgegevens te stelen van 3.500 klanten. Of er een link is tussen de twee kwesties is volgens het persbureau nog onduidelijk.

De FBI, de Secret Service en effectenwaakhond SEC onderzoeken de zaak al een jaar. Die diensten richten zich volgens Bloomberg al langere tijd op de nieuwe mogelijkheden die cybercriminaliteit biedt voor handel met voorkennis. In augustus werd in Oekraïne al een hackersbende opgerold die 150.000 persberichten gestolen zou hebben.

De informatie die nieuwsmedia in handen hebben kan op verschillende manieren gebruikt worden voor handel op de financiële markten; zo kunnen journalisten belangrijke informatie van overheidsinstanties voor publieke bekendmaking onder embargo al ontvangen hebben. Ook is het mogelijk dat primeurs de koersen beïnvloeden.

De beroemde Dow Jones Index - officieel Dow Jones Industrial Average - is opgericht door Dow Jones & Co, en tegenwoordig in handen S&P Dow Jones Indices. De index volgt de handel op de New York Stock Exchange en NASDAQ.

    • Bastiaan Nagtegaal