‘Deal met Starbucks onwettig’

De Europese Commissie vindt de belastingdeal die het Amerikaanse koffiebedrijf Starbucks met de Nederlandse fiscus heeft gesloten ontoelaatbaar. Dat meldt het Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung vandaag op basis van bronnen in Brussel. De Europese Commissie onderzoekt al enkele maanden specifieke belastingdeals die landen hebben gesloten met multinationals, omdat die zouden ingaan tegen de Europese regels.

Volgens de Duitse krant is onder meer het onderzoek naar de overeenkomst van Nederland met Starbucks nu afgerond. Brussel zou daarbij tot de conclusie zijn gekomen dat die deal niet door de beugel kan. Dit zou ook gelden voor afspraken van Luxemburg met autofabrikant Fiat. Verder wordt onder meer de fiscale behandeling van Apple in Ierland onder de loep genomen. Starbucks en Fiat zouden volgende week officieel op de hoogte worden gebracht van de uitkomsten van het onderzoek. (ANP)