À l’origine

Om de bonussen in eigen zak te kunnen steken, neemt sjoemelaar Paul (François Cluzet) de stilgelegde aanleg van een weg onder zijn hoede. De oplichter charmeert de vrouwelijke burgemeester (Emmanuelle Devos) maar al snel dreigt alles hem boven het hoofd te groeien. Wat begint met kleine leugentjes wordt een enorme zwendel waarbij een heel dorp betrokken raakt. Regisseur Giannoli, wiens Marguerite gisteren in première ging, filmt de aanleg van de snelweg met veel visuele flair. Dat past wonderwel bij het schrijnende beeld dat hij van een dorp geeft dat door de moderne geglobaliseerde economie berooid is achtergelaten. Ze hebben geen verbinding met de rest van de wereld en bedrijven vertrokken om hun werk uit te besteden aan goedkope arbeidslanden. À l’origine is een fascinerende film die zowel een psychologische studie is van een man die zijn bedrog en mislukte leven onder ogen moet zien als een bespiegeling over de economische crisis en de behoefte aan hoop.

André Waardenburg