Teamsprinters winnen EK-goud

Het Nederlandse trio, gisteren in Grenchen. Foto ANTHONY ANEX/AP

De Nederlandse baanwielrenners hebben op de tweede dag van de EK in Grenchen verrast met twee medailles op de teamsprint. Nils van ’t Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Hugo Haak veroverden gisteravond zelfs de titel. Laurine van Riessen, die in Zwitserland debuteerde in deze discipline, en Elis Ligtlee overtroffen zichzelf met brons. Bij de mannen bewees het Nederlandse drietal zijn kwaliteiten door in de kwalificatie sneller te zijn dan onder anderen Duitsland, in een rechtstreeks duel, en Frankrijk. De renners bekroonden dat door ’s avonds ook Polen Grzegorz Drejgier, Rafal Sarnecki en Krysztof Maksel te verslaan. Het verschil na drie ronden was ruim een tiende: 43,232 om 43,358. In de voorronde hadden de Polen nog de beste tijd genoteerd (43,127).

Van ’t Hoenderdaal trok de ploeg op gang met een opening van 17,517, een fractie achter de eerste Pool. Hoogland kwam na 30,19 met voorsprong door, waarna Haak het karwei afmaakte. (ANP)