Engelse bond ziet Platini niet meer als FIFA-kandidaat

Reden is nieuwe, geheime informatie van de advocaten van de voormalige Franse voetballer.

Platini eerder dit jaar.
Platini eerder dit jaar. Foto: Ronald Zak / AP

De Engelse voetbalbond ziet Michel Platini niet langer als een geschikte kandidaat voor het het voorzitterschap van de mondiale voetbalbond FIFA. Tot die conclusie komt de FA na de vergadering van gisteren in Nyon, zo maakte de bond vandaag bekend.

Op die vergadering van de nationale Europese voetbalbonden kreeg de FA naar eigen zeggen het een en ander te horen van de advocaten van Platini. Om wat voor informatie het gaat kan de FA niet zeggen, zo staat te lezen in een vandaag gepubliceerde verklaring:

“We hebben de opdracht gekregen deze informatie geheim te houden en kunnen daarom niet ingegaan op de details. Nu we deze informatie hebben, heeft het bestuur van de FA vanmorgen moeten concluderen dat we de steun aan Platini als kandidaatvoorzitter van de FIFA moeten staken, totdat het onderzoek naar hem is afgerond en alles duidelijk is.”

De verklaring van de Britse bond komt een dag nadat de Europese bond UEFA liet weten achter de geschorste Platini te blijven staan. Volgens secretaris-generaal Gianni Infantino zouden alle 54 nationale bonden de Fransman voorlopig willen aanhouden als UEFA-baas. De FA zegt vandaag die verklaring te steunen.

Steunt voorzitterschap, maar niet kandidatuur

Op de persconferentie zei Infantino echter ook dat Platini nog steeds in de race is om voorzitter te worden van de FIFA. Maar in die strijd kan de oud-voetballer dus niet langer rekenen op de steun van de Britse bond. Pas na afloop van het onderzoek naar Platini besluit de FA op welke kandidaatvoorzitter de bond stemt.

Platini werd vorige week voor 90 dagen geschorst door de ethische commissie van de FIFA. Aanleiding daarvoor waren twijfels over zijn integriteit. De Fransman zou tussen 1999 en 2002 ongeveer 2 miljoen Zwitserse frank (1,8 miljoen euro) hebben gekregen van voormalig FIFA-baas Sepp Blatter.

Platini in beroep tegen schorsing

In ruil daarvoor zou Platini stemmen vanuit Europa hebben geregeld voor Blatters herverkiezing als voorzitter van de FIFA in 2011. Beide bestuurders ontkennen deze lezing echter. Volgens Platini kreeg hij het geld van Blatter omdat hij de FIFA-baas een aantal jaren had geadviseerd en daarvoor nog niet was betaald.

Platini ging vlak na zijn schorsing in beroep bij het internationale sporttribunaal CAS. De verwachting is dat die hoogste rechter in Lausanne volgende maand uitspraak doet. Zolang de schorsing duurt kan de Fransman zijn taken niet uitvoeren. Bij de vergadering van gisteren was hij niet welkom, schrijft AP.