Eerste Nederlandse doelpunt in NHL in bijna twintig jaar

De 18-jarige Daniel Sprong debuteerde dit jaar in de hoogste ijshockeyklasse en scoorde gisteravond voor het eerst.

Daniel Sprong schaatst juichend weg nadat hij zijn eerste treffer in de NHL heeft gemaakt. Goalie Craig Anderson ligt nog op het ijs. Foto Justin K. Aller / AFP

Met een soepele veeg richting de rechterbovenhoek heeft de Nederlandse ijshockeyer Daniel Sprong gisteravond een vrij unieke prestatie geleverd. De 18-jarige Amsterdammer maakte in het shirt van de Pittsburgh Penguins zijn eerste goal in de NHL, de hoogste competitie in het ijshockey. Slechts drie Nederlanders gingen hem voor.

De laatste keer dat een Nederlander in de NHL de puck in het net schoof was een kleine twintig jaar geleden. De in Zwaag geboren Ed Beers maakte toen de 94ste goal in zijn loopbaan. Ook Ed Kea en John Wensink scoorden al eens in de Amerikaanse ijshockeycompetitie, hoewel die laatste geboren werd in Canada.

Gisteravond kwam daar dus een vierde Nederlander bij, toen Sprong tegen de Ottawa Senators de puck over de schouder van goalie Craig Anderson schoot. Het was pas voor de vierde keer dit seizoen dat de Nederlander op het ijs stond. Hij speelde daarin een kleine veertig minuten en schoot in totaal zes keer op doel.

    • Joost Pijpker