Opinie

    • Hans Beerekamp

Een pover gala dat RTL beter zou doen

Het onafhankelijke blad TeleVizier stond lang op voet van oorlog met de publieke omroep, wegens publicatie van de programmagegevens. Er kon dan ook geen sprake zijn van een tv-verslag van het uitreiken van de Gouden Televizier-Ring.

Bij de vijftigste editie, gisteren in Carré, is de cirkel weer bijna rond. Hoewel de NPO, met name AVRO-TROS, nu gretig een amusementsprogramma produceert rond de uitreiking van vijf prijzen, gaan de voornaamste onderscheidingen naar programma's van RTL. Alleen door de Gouden Stuiver voor Freeks Wilde Wereld (VPRO) en de bekroning van het ‘aanstormend talent’ Jan Versteegh (BNN) onderhoudt de NPO nog een relatie met het sms’ende jonge publiek.

Zelfs de gevreesde zege voor de doe-het-zelf-tv van StreetLab (KRO-NCRV), die immers de deur volgend jaar wijd open zou zetten voor YouTube-sterren als Enzo Knol, bleef uit. Als persoonlijkheden werden de RTL-sterren Chantal Janzen en Johnny de Mol (toevallig lang geleden partners) uitgeroepen, terwijl Linda de Mol een speciale oeuvreprijs ontving, die toch niet helemaal een verrassing bleek. Neef Johnny won ook de Ring voor zijn programma SynDROOM, waarin hij ontwapenend dromen van verstandelijk beperkten in vervulling doet gaan. Hij pleitte in zijn dankwoord voor meer liefde, respect en humor, ook in de maatschappij.

Positief denken is een beetje het motto geworden van de dynastie-De Mol en de glunderende RTL-programmadirecteur Erland Galjaard. Nu zij zo overduidelijk dit evenement domineren, zou je hopen dat ze ook de organisatie van het gala ter hand nemen.

In zijn huidige vorm is dat namelijk een vrij treurige en povere aangelegenheid. Niet omdat de openingsstunt door technische problemen mislukte (presentator Jan Smit die in een pastiche van Mission: Impossible ten hemel gekatapulteerd moest worden) of omdat de televisiemythen die de prijzen uitreiken nauwelijks aan die definitie voldoen, maar omdat de teksten en gefilmde items zo licht uitvallen. Waarom moet Art Rooijakkers steeds opnieuw uit een vliegtuig springen om zelfbedachte troostprijzen uit te reiken? En wat is de zin van platte grapjes van Smit over Eva Jinek en de slang van Freek Vonk?

Het valt wel vaker op: RTL heeft tegenwoordig relatief meer allure en goede smaak dan grote delen van de NPO. En wint de meeste publieksprijzen.

    • Hans Beerekamp