Een paar pillen te veel en meteen een strafblad

Een extra pillentestlocatie, een strafrechtstraat en meer voorlichting en controle wijzen ADE-bezoekers op hun eigen verantwoordelijkheid.

Achter een wit – net niet doorschijnend – gordijntje zitten binnen jongens te wachten op de uitslag van hun drugstest. Op de Keizersgracht is namelijk een tijdelijke locatie geopend waar feestgangers deze week ’s avonds hun xtc-pilletjes kunnen laten testen. Het is anoniem, kost 2 euro 50 per pil en de meesten staan binnen een half uurtje weer buiten. Met hun pil. En weten precies wat erin zit, en hoeveel.

Dat is wel zo veilig, want er is een gevaarlijke (valse) ADE-xtc-pil met hoge mdma-dichtheid in omloop, waarschuwde verslavingsinstantie Jellinek begin deze maand. Het haalde direct het NOS Journaal.

Woensdagavond begon de twintigste editie van het Amsterdam Dance Event, een vijfdaags evenement dat 300 feesten organiseert met 2.000 dj’s op 90 locaties. Het populaire dansfeest trekt zo’n 300.000 bezoekers van heel de wereld. Vorig jaar vielen er drie doden; oorzaak van overlijden werd niet duidelijk. Toch laaide een mediadiscussie op over grootschalig drugsgebruik en is er dit jaar meer openheid en aandacht voor het onderwerp. De gemeente, ADE, Jellinek, het OM, de politie en dance-organisatoren hebben extra maatregelen genomen: een extra testlocatie, meer controle en voorlichting. En in de Amsterdam Arena is een strafrechtstraat ingericht. Die geeft de politie de mogelijkheid om bezoekers uit de omgeving van de Arena, die worden gepakt met meer dan vijf pillen of 0,5 gram drugs, direct te vervolgen. Zij krijgen de keuze tussen meteen afrekenen (voor zes pillen minimaal 350 euro) en een strafblad, of naar de rechter gaan. Op Lowlands bleek dat mensen onder invloed geneigd waren voor de eerste optie te kiezen, om maar terug te mogen naar het feest. Zich niet goed realiserend wat een strafblad inhoudt.

Daarom was er nogal wat ophef over die straat. Is een strafblad niet te zwaar voor een avondje losgaan? En pakken ze zo wel de juiste doelgroep? Een woordvoerder van het Amsterdamse OM denkt van wel. „Dit beleid is gericht op dealers. Bij minder dan vijf pillen wordt het alleen afgepakt.” In de rest van het land ligt de grens bij één pil.

Het is de tweede keer dat het Amsterdamse OM de straat inzet in de Arena. De vorige keer, twee weken geleden tijdens een eenmalig feest, pakten ze 30 personen, op 14.000 bezoekers, die gemiddeld vijf tot tien pilletjes bij zich hadden.

Op de vraag of de testlocatie veel bezoekers verwacht, willen medewerkers niet ingaan. „Het gaat nu over de muziek, in plaats van over drugs.”

Een paar ADE-bezoekers op een feest in café Struik zeggen dit jaar in ieder geval zorgvuldiger te zijn. „We hebben alles laten testen.”

    • Daan Borrel