Duizenden Iraanse militairen naar Syrië

Ganzen lopen langs een beschadigd gebouw in Aleppo op 13 oktober. Hosam Katan / Reuters

Iran stuurt duizenden militairen naar Syrië om het regime van president Assad te helpen bij zijn strijd tegen rebellen. Volgens de in Koeweit gevestigde krant Al-Rai gaat het om 2.000 elitetroepen van de Revolutionaire Garde en 5.000 shi’itische vrijwilligers uit Irak en Afghanistan.

Het is een uitbreiding van de Iraanse betrokkenheid bij de oorlog in Syrië. Tot nu toe had Teheran voornamelijk militaire adviseurs in Syrië gestationeerd, die de strijd op de achtergrond dirigeren.

De Libanese beweging Hezbollah heeft eveneens duizenden extra strijders gestuurd om het offensief tegen de rebellen in de provincies Hama en Homs te ondersteunen. De Iraanse militairen en Hezbollah-strijders spelen ook een prominente rol bij een tweede offensief dat Assad heeft gelanceerd bij de noordelijke stad Aleppo, dat voor de helft in handen is van de oppositie.

De eerste Iraanse versterkingen kwamen twee weken geleden aan in Syrië. Sommige analisten zien in de troepenuitbreiding ook enige concurrentie met Rusland om invloed op het Syrische regime.

    • Toon Beemsterboer