Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

‘Duitsland kreeg WK 2006 mede dankzij omkoping’

Wereldvoetbalbond FIFA zegt de ‘serieuze beschuldigingen’ te zullen gaan onderzoeken.

Sepp Blatter (links) met Franz Beckenbauer en Fedor Radmann, beiden van het comité dat het WK van 2006 moest zien binnen te halen.
Sepp Blatter (links) met Franz Beckenbauer en Fedor Radmann, beiden van het comité dat het WK van 2006 moest zien binnen te halen. Foto Walter Bieri/EPA

Duitsland kreeg het WK van 2006 toegewezen mede dankzij omkoping. Het Duitse comité dat verantwoordelijk was voor het binnenhalen van het toernooi zou volgens tijdschrift Der Spiegel vier Aziatische leden van het uitvoerend comité van wereldvoetbalbond FIFA met zwart geld hebben betaald om hun stemmen te krijgen. De FIFA heeft aangegeven de “serieuze beschuldigingen” te zullen onderzoeken.

Voor de omkoping werd een fonds gebruikt ter waarde van 10,3 miljoen Zwitserse frank (nu omgerekend 9,5 miljoen euro) dat Robert Louis-Dreyfus, de toenmalig topman van Adidas, het comité had geleend. Bij de stemming, in 2000, sloten de vier Aziatische bestuurders zich aan bij de Europese en kreeg Duitsland met 12 tegen 11 stemmen het toernooi toegewezen ten koste van Zuid-Afrika, dat vier jaar later het WK zou organiseren.

Meerdere hooggeplaatste Duitse voetbalbestuurders zouden, op z’n laatst in 2005, op de hoogte van het bestaan van het fonds zijn geweest. Onder hen oud-voetballer Franz Beckenbauer, toen hoofd van het comité, en Wolfgang Niersbach, de huidige voorzitter van de Duitse voetbalbond en toen vicevoorzitter van het comité.

Terugbetalen

De lening die Louis-Dreyfus het Duitse comité gaf, werd volgens Der Spiegel geheimgehouden; die verscheen niet in de begroting van het comité dat de toewijzing probeerde binnen te halen, ook niet in de begroting van het uiteindelijke organisatiecomité. Adidas-topman Louis-Dreyfus zou anderhalf jaar voordat het WK plaatsvond het geld terug hebben gevraagd, waarna Beckenbauer en Niersbach geprobeerd zouden hebben het zwarte geld “zo onopvallend mogelijk” terug te betalen. Het fonds was inmiddels omgerekend 6,7 miljoen euro waard.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft tegen persbureau AP gezegd niets van de zaak te weten. Een van de drie nog levende Aziatische bestuurders die zouden zijn omgekocht, de enige die Der Spiegel met naam heeft genoemd, reageerde door te zeggen dat “de vragen een antwoord niet waard zijn”.

Het nieuws komt op de dag dat de Duitse voetbalbond op basis van eigen onderzoek bekendmaakte dat er geen onrechtmatigheden hadden plaatsgevonden bij de toewijzing van het WK. Wel wordt nog onderzocht of een betaling van de organisatie aan de FIFA van 6,7 miljoen euro inderdaad is besteed aan het culturele programma van de wereldvoetbalbond. En dus niet, zoals wordt gesuggereerd, aan de toewijzing van het WK in 2006.

Hoogtepunten van het WK van 2006:

Eerdere beschuldigingen

Het is niet de eerste keer dat er berichten verschijnen waarin wordt gesuggereerd dat Duitsland het WK van 2006 op een oneerlijke manier kreeg. Het was Sepp Blatter, vertrekkend FIFA-voorzitter zelf onderwerp van strafrechtelijk onderzoek naar corruptie, die in 2012 zei dat de toewijzing door omkoping tot stand was gekomen. Hij zei het vreemd te hebben gevonden dat een van de FIFA-bestuurders in 2000 tijdens de toewijzing wegliep en zichzelf zo onthield van stemming.

De beschuldiging werd door de Duitsers toen meteen hevig tegengesproken. Blatter doelde wellicht op Charlie Dempsey, toen voorzitter van de voetbalbond van Oceanië. In zijn boek The Dirty Game: Uncovering the Scandal at FIFA schreef onderzoeksjournalist Andrew Jennings dit jaar dat Dempsey werd betaald om niet te stemmen op Zuid-Afrika.

Gentleman’s agreement

Blatter zei eerder vandaag dat de betaling aan UEFA-voorzitter Michel Platini waarvoor hij nu geschorst is door de FIFA gebaseerd was op een ‘gentleman’s agreement’. Platini zou mogelijk de 2 miljoen Zwitserse frank (ongeveer 1,8 miljoen euro) die hij ontving, hebben gebruikt om stemmen te ronselen voor Blatters herverkiezing in 2011. Platini, eveneens geschorst, heeft gezegd dat het ging om nog uitstaand salaris dat hij kreeg als adviseur van Blatter, geld dat de FIFA destijds niet kon betalen.