Obama handhaaft grotere legermacht in Afghanistan wegens aanhoudende onveiligheid

De Amerikaanse troepen blijven langer in Afghanistan dan voorzien. Dat is nodig door de aanhoudende onveiligheid in het land, zei president Obama gisteren in een toespraak waarin hij zijn ommezwaai toelichtte. Hij sprak van een „bescheiden maar veelbetekenende” aanpassing.

De beleidswijziging komt niet onverwachts. Op dit moment zijn er nog ongeveer 9.800 Amerikaanse militairen gelegerd in Afghanistan. Eerder stelde Obama in het vooruitzicht dat dat aantal zou zijn verminderd tot ongeveer 1.000 tegen januari 2017, als zijn ambtstermijn ten einde komt. Die zouden vooral de Amerikaanse ambassade in Kabul moeten beschermen. Maar gisteren zei Obama dat de terugtrekking op de lange baan wordt geschoven en dat er in 2017 nog steeds 5.500 Amerikaanse militairen actief zullen zijn in Afghanistan.

Aan het besluit gingen maanden van intensief overleg vooraf tussen Obama, de Afghaanse regering, het Pentagon, commandanten in het veld en veiligheidsadviseurs van het Witte Huis. Vorige week nog sprak generaal John F. Campbell, de commandant van de Amerikaanse troepen in Afghanistan, zijn bezorgdheid uit over de „fragiele veiligheidssituatie” in het land. Hij reageerde daarmee op de kortstondige inname, eind september, van de Afghaanse stad Kunduz door de Talibaan. Maar het besluit om de Amerikaanse troepenvermindering te vertragen, werd al eerder voorbereid. De aanval op Kunduz bevestigde het beeld dat langdurige militaire hulp onvermijdelijk is om de Talibaan te beteugelen.

De Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan dateert van eind 2001, toen de VS na de terreuraanvallen van Al-Qaeda op de VS, het land binnenvielen, op jacht naar Osama bin Laden. Eind vorig jaar werd de internationale militaire coalitie onder leiding van de NAVO ontbonden. De Amerikaanse troepen die er achter zijn gebleven, voeren geen brede gevechtsmissies meer uit, maar houden zich vooral bezig met gerichte antiterreuroperaties tegen de Talibaan en andere extremistische groepen en met training van de Afghaanse strijdkrachten. (Reuters. AFP)