Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Dodelijke schietpartij Saoedi-Arabië opgeëist door IS

Bij de schietpartij tijdens asjoera kwamen vijf mensen om.

Saoedi-Arabië was tijdens asjoera op zijn hoede. Beveiligers fouilleren gelovigen in de stad Qatif.
Saoedi-Arabië was tijdens asjoera op zijn hoede. Beveiligers fouilleren gelovigen in de stad Qatif. Foto Hussein Radwan / AFP

Islamitische Staat heeft de aanslag die vandaag gepleegd werd op een sji’itische bijeenkomst in de Saoedi-Arabische stad Saihat opgeëist, meldt AP. Bij de schietpartij kwamen vijf mensen, onder wie de dader, om het leven.

De schutter zou volgens lokale media een man van in de twintig zijn, schrijft Reuters. Hij werd gedood in een vuurgevecht met de politie. De aanslag werd gepleegd in een hussainia tijdens asjoera, een belangrijke sji’itische herdenking.

Islamitische Staat pleegt de laatste tijd vaker aanslagen in Saoedi-Arabië, waar de heilige stad Mekka ligt. Zo werden in augustus bij een zelfmoordaanslag op een moskee vijftien mensen gedood. Volgens Reuters probeert IS de Golfstaten te ontwrichten en de zittende macht aan het wankelen te brengen.