Afrikanen zijn een beetje Europees en Aziatisch

Het DNA van de meeste Afrikanen bestaat voor 4 tot 7 procent uit Europees en Aziatisch DNA. Dit DNA komt waarschijnlijk van boeren die vanuit Eurazië de Hoorn van Afrika binnentrokken. Dat concludeerden genetici vorige week vrijdag in Science. De onderzoekers bepaalden de complete DNA-volgorde van een man die 2.500 voor Christus in Ethiopië gestorven is. Daarin vonden ze Euraziatisch DNA, dat ze daarna ook terugzagen bij moderne Afrikanen. De vermenging met Euraziaten valt grofweg samen met de introductie van de landbouw in Ethiopië. De oudste sporen van linzen, gerst en tarwe stammen uit 1.500 voor Christus. De oude Ethiopiër met Europees DNA had geen typisch Europese eigenschappen, zoals blauwe ogen of een lichte huid. Hij kon ook geen melksuikers (lactose) verteren. (NRC)