Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag?

Insectenkwekers wachten op Brussel

Het gaat goed met de kwekers van wormen en insecten, schrijft de Volkskrant. Maar hoe lang nog? De krant ging op bezoek bij een insectenkweker die zich zorgen maakt over regelgeving uit Brussel. Het Europees Parlement vergadert binnenkort over nieuwe voedingsproducten. Daarvan moet worden aangetoond dat ze veilig zijn voor consumptie.

Het gaat dan niet alleen om insecten, maar ook om algen, eiwit uit koolzaad en eendenkroos. Volgens de Volkskrant leveren dit soort alternatieve eiwitbronnen in Nederland jaarlijks 100 miljoen euro op. De buffalowormen, moriolarven, sprinkhanen en krekels zijn veel duurzamer en goedkoper te kweken dan het is om koeien of kippen te houden.

Insecten eten is steeds populairder in Nederland en kweker Roland van de Ven wil zijn productie uitbreiden.

Ik hoop maar dat ze opschieten in Europa. Dan kunnen we uitbreiden en kunnen andere boeren ook aan de slag. Kippen zijn er al genoeg.

Pluim voor Eneco

Het leverde energiebedrijf Eneco tot nu toe weinig op, maar de introductie van Toon in 2012 wordt geroemd door experts op het gebied van duurzame energie. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Dit in tegenstelling tot concurrenten zoals Nuon en Essent.

Volgens de experts is Eneco met van alles bezig op het gebied van nieuwe energievormen. Maurits Groen van WakaWaka, een bedrijf dat lampen op zonne-energie ontwikkelt, zegt dat Eneco ‘er op tijd bij was’.

RWE besefte pas in 2011 dat ze moesten investeren in de energietransitie, Nuon is ook te laat begonnen. Die bedrijven hebben zitten slapen. Bij hen zit een groot klantenbestand en zoveel mogelijk energie leveren in het DNA. Dan is het lastig nu nog te veranderen. Plus: ze hebben door alle afschrijvingen geen geld meer om te investeren in de transitie naar een duurzame markt.

Uiteraard geven deze bedrijven in het FD-artikel tegengas, maar Eneco mag de pluim in zijn zak steken. Commercieel directeur Erik van Engelen zegt dat ‘de kosten het nog steeds van de baten winnen’. Het gaat volgens hem om de winst op de lange termijn zoals meer contact met klanten en meer klanttevredenheid.

‘Billy’ het goedkoopst in Slowakije

De goedkoopste Billy krijg je in Slowakije, de duurste in Egypte. RTL Z schrijft over onderzoek dat persbureau Bloomberg deed. De Billy is de bekendste en meest verkochte boekenkast van Ikea. Omdat hij in alle filialen verkocht wordt, is het een mooie graadmeter voor het prijsniveau van Ikea’s wereldwijd.

In Nederland kost de Billy 28 procent meer dan in Slowakije, maar de Amerikanen betalen maar liefst 77 procent meer. In Egypte kost de Billy 89 euro: bijna het dubbele van de Nederlandse prijs.

    • Eefje Rammeloo