Dit is de perfecte baas

foto iStock

Nee, het is niet Mark Zuckerberg van Facebook. Of Tim Cook van Apple. Elon Musk van Tesla. Nee, de beste topman ter wereld is een vrij onbekende Deen: Lars Rebien Sørensen. Hij is bestuursvoorzitter van het ook niet heel bekende Novo Nordisk, een Deens farmaceutisch bedrijf. Elk jaar maakt de Harvard Business Review een lijst met de honderd best presterende CEO’s. En daar staan maar weinig bazen van hippe start-ups of techbedrijven tussen.

Dit is de top vijf van dit jaar:

Voor de ranking kijkt de Harvard Business Review naar de financiële prestaties van het bedrijf sinds de topman- of vrouw de baas werd: hoeveel krijgen de aandeelhouders uitgekeerd, hoe staat het met de groei? Daarnaast kijkt het naar de zogeheten ESG-prestaties: hoe doet het bedrijf het milieu-, sociaal- en bestuursgewijs onder de leiding van de topman- of vrouw? Op basis daarvan berekent de Harvard Business Review een score; het financiële gedeelte telt mee voor 80 procent, de ESG voor 20 procent. 907 bestuursvoorzitters van in totaal 896 bedrijven werden beoordeeld.

Zo ontstaat de top 100. Wat leert de lijst over wat een goede bestuursvoorzitter maakt? Een paar conclusies.

De perfecte baas… komt van binnen het bedrijf

Veel topmensen werkten voordat ze de leiding kregen al bij het bedrijf.

Een klein deel is zelfs oprichter van de onderneming.

… heeft meestal geen MBA gedaan

Een Master of Business Administration - de Harvard Business School zou de beste ter wereld aanbieden - wordt wel eens gezien als dé weg naar de top. Maar veel bazen hebben helemaal geen businessopleiding gehad.

…is man

Helaas, met de diversiteit in de lijst is het nog niet zo goed gesteld. Slechts twee bestuursvoorzitters in de top honderd zijn vrouw.

… is minstens 40 jaar oud

En ook qua leeftijd is het weinig gevarieerd. De meeste bestuursvoorzitters uit de lijst zijn tussen de 55 en 65 jaar oud.

…is niet altijd zo perfect als hij lijkt

Soms lijkt een topman zijn bedrijf vooral goed te leiden. Martin Winterkorn, bestuursvoorzitter van Volkswagen, had een hoge plek op de lijst: nummer twintig. Maar vlak voordat Harvard Business Review de top 100 publiceerde, trad Winterkorn af. Vanwege de dieselfraude bij de autofabrikant vond hij dat hij niet langer kon aanblijven.

… en is dus niet superinvesteerder Warren Buffett.

Warren Buffett haalde de lijst nét niet: van de Harvard Business Review kreeg hij plek nummer 101. Maar Buffett is toch juist heel succesvol, en rijk? Klopt. Zouden de CEO’s alleen op financiële prestaties zijn beoordeeld, dan had Buffett op plek twee gestaan. Maar op de ESG-schaal scoorde hij zo slecht, dat hij ver naar beneden zakte.

    • Annemarie Sterk