Dierentuin snijdt leeuw open

Foto Ole Frederiksen/AP

Voor het oog van enkele honderden toeschouwers heeft de dierentuin in het Deense Odense gisteren een dode leeuw ontleed. Onder de toeschouwers waren tientallen kinderen. De dierentuin van Odense zag dit als een leerzame gebeurtenis en plande de ontleding met opzet in de herfstvakantie. Niet iedereen was enthousiast. De meeste kritiek had echter geen betrekking op het ontleden van de leeuw, maar op de dood van het één jaar oude mannetje. De leeuw werd in februari samen met twee andere jonge soortgenoten afgemaakt omdat de dierentuin in Odense met een overschot kampt. Oppassers vreesden voor inteelt omdat de leeuwen in een kleine ruimte mogelijk met elkaar zouden gaan paren. Ook bestond het risico dat de leeuwen elkaar zouden doden, zo verklaarde oppasser Lotte Tranberg tegen persbureau AP. Dat de drie leeuwen zijn afgemaakt kwam echter pas recentelijk naar buiten en natuurorganisaties reageerden daar furieus op. Het is niet voor het eerst dat een Deense dierentuin in opspraak raakt vanwege het afmaken van dieren. Begin vorig jaar werd in Kopenhagen nog een giraffe gedood, ook met als doel om inteelt te voorkomen.