Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

De Nederlanders maakten het erger

Conflict tussen topbestuurders die de Ondernemingskamer benoemde om conflict op te lossen bij techbedrijf ZED+.

Redder: Sipko Schat
Redder: Sipko Schat

Een dreigement wilde ‘supercommissaris’ Peter Wakkie het niet noemen. Maar als de rechter besluit dat hij een stap terug moet doen, dan vertrekken hij en de financiële topman Sipko Schat „en is surseance onvermijdelijk”.

In het gezelschap van een leger advocaten, een Engelse en Spaanse tolk en ingevlogen buitenlandse aandeelhouders werd er gisteren een opmerkelijke zaak behandeld bij de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof. „Een slagveld”, zo omschreef een van de ongeveer twintig aanwezige advocaten het. „List en bedrog”, zei een ander.

Actief in 60 landen

Het draait om een zakelijk geschil bij ZED+: een techbedrijf dat zich vooral bezighoudt met mobiele applicaties, actief is in zo’n 60 landen, 1.000 medewerkers telt, goed is voor een jaaromzet van 400 miljoen euro én op papier Nederlands is.

ZED+ bestaat uit het Spaanse ZED Worldwide en het Russische Temefon die een aantal jaar geleden samengingen. Om fiscale en juridische redenen werd toen besloten de overkoepelende holding in Nederland te vestigen.

Dus toen de Spaanse en Russische aandeelhouders ruzie kregen over of de Spaanse topman Javier Pérez tientallen miljoenen aan het wegsluizen was, moest het Amsterdamse gerechtshof eraan te pas komen. De Ondernemingskamer daar is namelijk de rechter die beslist over conflicten binnen Nederlandse bedrijven.

‘Help ons’

Maar de oplossing van de Ondernemingskamer mislukte zo erg dat ZED+ nu bijna failliet is. „Help ons alsjeblieft”, smeekte aandeelhouder Vladimir Turovetski de rechtbank gisteren met trillende stem in het Engels. „Ik heb negen jaar van mijn leven gegeven om deze zaak op te bouwen.”

Vorig jaar december constateerde de Ondernemingskamer „een diepgeworteld wantrouwen” tussen de Russen en Spanjaarden die de meerderheid van de aandelen bezitten.

Om uit die impasse te komen benoemde de rechtbank drie zwaargewichten uit het Nederlandse bedrijfsleven om het bedrijf tijdelijk te leiden.

De dit voorjaar vanwege een salarisrel bij ABN Amro vertrokken Peter Wakkie werd aangesteld als belangrijkste bestuurder. Oud-Rabobank-bestuurder Sipko Schat werd benoemd als financiële man en Frank Schreve (oud-president-commissaris bij bodemonderzoeker Fugro) als belangrijkste commissaris.

Ze kregen als opdracht mee om de ruzie tussen de Russen en Spanjaarden te laten onderzoeken. Maar dat onderzoek werd dit voorjaar stilgelegd wegens geldgebrek. En opmerkelijk genoeg kregen de drie Nederlanders het juist onderling aan de stok en boog de Ondernemingskamer zich gisteren over een conflict tussen personen die zij juist had benoemd om het conflict binnen ZED+ op te lossen.

Chinees voorstel

Kort samengevat staan commissaris Schreve en het Spaanse kamp lijnrecht tegenover Schat, Wakkie en het Russische smaldeel van ZED+.

ZED+ heeft het financieel zwaar en is bijna failliet. Maar in juli was daar opeens redding in zicht in de vorm van het onbekende Chinese bedrijf Dawn Galaxy dat een overnamebod deed. Alleen weigert Wakkie op dat bod in te gaan.

Volgens het Spaanse kamp en Schreve is dat omdat hij een dubbele agenda heeft. Wakkie zou willen dat ZED+ wordt verkocht aan het Russiche LetterOne. Hij is namelijk bestuurder van een Nederlandse stichting van LetterOne bedoeld om bepaalde bezittingen buiten het bereik EU-sancties te laten vallen.

Wakkie ontkent dat dit zijn motivatie is om niet in te gaan op het Chinese aanbod. Hij zegt voorzitter van de ‘Russische’ Highland Marine Stichting te zijn omdat een notaris hem vroeg „kan jij dat niet doen?”

Volgens Schat „rammelt het Chinese voorstel juridisch aan alle kanten”. En „gaat geen bestuurder bij zinnen dat tekenen”. Maar dat is volgens de Spanjaarden weer onzin. Zij wijzen er bovendien op dat tweederde van de aandeelhouders en de banken het eens zijn met het Chinese bod.

Beide kampen eisen van de Ondernemingskamer dat de ander, al dan niet tijdelijk, uit zijn functie wordt ontheven zodat het bijna failliete ZED+ kan worden gered.

Volgens de Spanjaarden moet dat binnen twee weken omdat geldschieter Banco Santander anders de stekker eruit trekt. De rechter was van dat argument klaarblijkelijk niet onder de indruk en neemt langer voor de uitspraak „Ga uit van een maand.”