Bulgarije levert Nederlandse ‘Syriëgangers’ uit

De drie verdachten beweerden dat ze als toerist naar Syrië wilden afreizen.

De Bulgaarse grens bij Kapitan Andreevo waar de drie vermoedelijke Syriëgangers zijn opgepakt. Foto Vassil Donev/EPA

De drie Nederlanders die vorige week in Bulgarije werden aangehouden en vermoedelijk op weg waren naar Syrië, worden aan Nederland uitgeleverd. Dat heeft de rechter in het Bulgaarse Haskovo vandaag besloten, zo meldt ANP.

Het gaat om een 22-jarige man uit IJmuiden, een 18-jarige man uit Almere en een 17-jarig meisje uit Utrecht. Zij werden op 5 oktober aangehouden bij Kapitan Andreevo, een grensovergang met Turkije.

17-jarig meisje was niet in beeld als verdachte

Het Openbaar Ministerie (OM) had een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd voor de twee mannen omdat ze zich vermoedelijk bij Islamitische Staat (IS) in Syrië wilden aansluiten.

Het meisje was bij het OM niet in beeld als verdachte. Pas nadat de Bulgaarse autoriteiten haar in de nabijheid van de man uit Almere hadden gesignaleerd in Sofia werd ook tegen de Utrechtse een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Verdachten wilden als toerist naar Syrië

Op de zitting zeiden de verdachten, die zich niet tegen de uitlevering verzetten, dat zij slechts als toeristen naar Syrië wilden. Ze vertelden niet waarom ze deze bestemming hadden uitgekozen. Op een eerdere zitting deze week werd duidelijk dat de IJmuidenaar vorig jaar al twee keer zou hebben geprobeerd om vanuit Turkije de grens met Syrië over te steken. De laatste keer zou hij contact hebben gehad met IS-leden.

De drie worden vandaag overgebracht naar Sofia, waar de Nederlandse politie ze kan ophalen.

    • Huib de Zeeuw