Buchmesse: run op autobiografie Cruijff

Het boek van de oud-voetballer is nog niet geschreven, maar de biedingen op de Frankfurter Buchmesse lopen hoog op.

Op de Frankfurter Buchmesse heeft het Cruijff Management de wereldrechten verkocht van de nog te schrijven autobiografie van oud-voetballer en coach Johan Cruijff. Het boek moet in september 2016 verschijnen. De Britse uitgeverij Pan Macmillan heeft inmiddels getekend voor de Engelse rechten.

Vanmiddag wordt waarschijnlijk bekend welke Nederlandse uitgevers er in de race zijn. De biedingen lopen hoog op en in de wandelgangen gaat het gerucht dat ze voor de Nederlandse rechten inmiddels zijn opgelopen tot anderhalve ton.

Sobere Buchmesse

Ondertussen is de grootste internationale boekenbeurs dit jaar weer een stukje gekrompen. Dit jaar is er een hele Halle gesloten, dat wil zeggen een drie verdieping tellend Congresgebouw. Uitgevers worden wat soberder, stands zijn kleiner (een hok van 2 bij 1,5 meter kost al gauw duizend euro per dag) en uitgevers treffen elkaar net zo lief in New York als in Frankfurt waar tijdens de Buchmesse het tarief van de hotels is verdubbeld.

Volgens de meeste uitgevers zijn er zijn zichtbaar minder bezoekers dan vorig jaar en worden er minder titels gekocht tijdens de Buchmesse zelf. Dit laatste is vooral omdat het voor en na de beurs goedkoper is, legt Annette Portegies van uitgeverij Querido uit.

Er zijn dit jaar weinig ‘buzzboeken’ merkt Oscar van Gelderen van Lebowski Publishers op. Zeker bij de fictietitels is dat volgens hem opvallend. Toch heeft hij het naar zijn zin: hij is de Nederlandse uitgever van Booker-Prizewinnaar Marlin James en verwierf tijdens de Buchmesse de rechten van Die Erfindungen der Roten Armee van Frank Witzel.

De Bezige Bij kocht op de beurs de rechten van de nieuwe roman van de Franse bestsellerauteur Joël Dicker evenals de backlist van Nobelprijswinnaar Aleksijevitsj.

Nederlandse boeken

De twee meest opvallende Nederlandse titels die zijn verkocht zijn Dit is mijn Hof van Chris de Stoop, waarvan de rechten inmiddels naar vier landen gaan. Het Britse agentschap Conville and Walsh verkocht aan vijf landen de rechten van De Republiek van Gouden-Boekenuilwinnaar Joost de Vries, over een academicus in Hitlerstudies.

Volgens Job Lisman, redacteur van Prometheus, de Nederlandse uitgever van De Vries, was het nodig om hem internationaler te brengen. „Vorig jaar was het niet gelukt, terwijl zijn boeken en hijzelf zo internationaal georiënteerd zijn.” Het agentschap, dat 300 auteurs vertegenwoordigt, heeft als Nederlandse auteur alleen De Vries onder zijn hoede.

De Vries kan het succes niet helemaal verklaren: „Het schijnt dat de oma van iemand van het agentschap goed Nederlandse leest en die was enthousiast. Je hoopt dat een boek in Nederland aanslaat natuurlijk. Maar je moet reëel zijn als je hoopt dat het ook buiten Nederland aanslaat. Er staan bewust grappen in die niet typisch Nederlands georiënteerd zijn.”

Uitgever AtlasContact verkocht de rechten van Cinderella van Michael Bijnens aan Duitsland en die van Dijk, de nog te verschijnen nieuwe roman van Hans Maarten van den Brink. Podium, dat zelf de rechten aankocht van de gedichten van Michel Faber, verkocht het vandaag verschenen debuut Monica, mijn vader van Maaike Sips aan Duitsland.

    • Toef Jaeger