‘VS sturen militairen om te helpen in strijd met Boko Haram’

Het gaat nadrukkelijk om surveillanceoperaties en niet om deelname aan gevechten.

De Nigeriaanse politie verzamelt bewijs na een zelfmoordaanslag op 3 oktober die vermoedelijk het werk was van Boko Haram. Foto AP / Gbenga Olamikan

De Verenigde Staten gaan in Nigeria helpen bij de bestrijding van de extremistische terreurbeweging Boko Haram met surveillance- en inlichtingenoperaties. Anonieme bronnen die de plannen daarvoor kennen hebben dat laten weten aan persbureau AFP. De VS zouden niet van plan zijn tegen Boko Haram te vechten.

President Barack Obama kondigde woensdag aan dat zo’n driehonderd Amerikaanse militairen in Kameroen worden ingezet om te helpen bij surveillanceoperaties. De inzet in Nigeria zou onderdeel worden van dezelfde inzet in West-Afrika. De militairen in Kameroen zijn bewapend, schreef Obama in een brief aan het Huis van Afgevaardigden, maar mogen alleen geweld gebruiken om zichzelf te verdedigen.

Woensdag veroordeelde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nog de dodelijke aanvallen van Boko Haram in Tsjaad, Kameroen, Niger en Nigeria. Aanleiding was een serie zelfmoordaanslagen nabij het Tsjaadmeer die aan ruim veertig mensen het leven gekost heeft.

“De Verenigde Staten blijven steun bieden aan de voortdurende strijd van de overheid en de bevolking van de regio rond het Tsjaadmeer om Boko Haram te vernederen en verslaan.”

Boko Haram, dat trouw heeft gezworen aan Islamitische Staat (IS), is al jaren actief in West-Afrika. De organisatie kwam wereldwijd in het nieuws na de ontvoering van 276 Nigeriaanse schoolmeisjes. Gisteren werd in de Nigerese regio Diffa de noodtoestand uitgeroepen vanwege de recente geweldsgolf. In die regio wonen 150.000 Nigerianen die voor Boko Haram op de vlucht zijn geslagen.

    • Bastiaan Nagtegaal