David Cameron komt in november met EU-plan

EU-leiders willen begin november al van de Britse premier David Cameron horen hoe hij de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU denkt te willen hervormen. Dat hebben ze hem donderdag te verstaan geven op een EU-top in Brussel.

Cameron heeft voor eind 2017 een referendum uitgeschreven over het al dan niet voortzetten van het Britse EU-lidmaatschap. Hij wil in aanloop naar die volksraadpleging dat Europa met concessies over de brug komt, onder meer over het beperken van vermeende EU-bureaucratie en de aanpak van ‘uitkeringstoerisme’. De gesprekken hierover verlopen stroef, omdat Londen niet precies wil aangeven waar het op aanstuurt. „Het tempo zal worden versneld”, beloofde Cameron gisteren.

Tijdens de EU-top, die vooral draaide om de vluchtelingencrisis, kreeg de premier „enkele minuten” voor zijn stokpaardje, vertelden ingewijden. EU-leiders willen nu binnen enkele weken al antwoorden, ruim voor een reguliere top in december, wanneer de Britse kwestie uitgebreider aan bod moet komen. (NRC)