Breivik wil via rechter uit isolatie in gevangenis

De strenge regels zouden volgens hem zijn mensenrechten schenden. In maart wordt het verzoek behandeld.

Moordenaar Anders Breivik wil uit zijn isolatie. Hij zegt dat het een schending van zijn mensenrechten is. Foto Frank Augstein / AP

De Noorse massamoordenaar Anders Breivik spant een rechtszaak aan om zijn isolement uit de gevangenis op te laten heffen, meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van zijn advocaat. De strenge maatregelen zouden zijn mensenrechten schenden.

Vier jaar geleden doodde Breivik 77 mensen door een bomaanslag in Oslo en een schietpartij op het eiland Utøya, waar een jeugdkamp van de Noorse sociaal-democratische partij plaatsvond. Sinds zijn arrestatie in 2011 wordt hij al in isolatie gehouden. In de afgelopen jaren heeft Breivik in ten minste twee verschillende gevangenissen gezeten. Hij zag daar slechts een handjevol mensen: het gevangenispersoneel, zijn advocaten en zijn moeder. Laatstgenoemde overleed twee jaar geleden aan kanker.

In maart wordt het verzoek behandeld in de rechtbank van Oslo. Het is nog maar de vraag of Breivik zelf aanwezig mag zijn bij de zitting.

    • Marissa van Loon