Eerstgeborene heeft vaker een bril nodig

Het oudste kind in een gezin heeft als volwassene een 10 procent verhoogd risico om bijziend te zijn. Dat blijkt uit een Britse studie onder bijna 90.000 volwassenen die vorige week verscheen in JAMA Ophtalmology. De onderzoekers vermoeden dat dit het gevolg is van de mate waarin ouders hun kinderen stimuleren om te studeren. Dat zouden zij bij hun oudste kinderen sterker doen, waardoor die minder vaak buiten komen en een verhoogd risico op bijziendheid hebben. Het verband tussen bijziendheid en de plaats in de geboorte-rij werd minder sterk als gecorrigeerd werd voor opleidingsniveau. Dat is volgens de onderzoekers een aanwijzing dat hun vermoeden klopt, want onder hogeropgeleiden komt meer bijziendheid voor. Bijziendheid is erfelijk, maar daarnaast heeft ook de omgeving een sterke invloed. (NRC)