‘Beursgang van ABN Amro kan meer geld opleveren’

Een beursgang van de bank wordt in november verwacht.

Het hoofdkantoor van ABN-AMRO op de Zuidas in Amsterdam. Foto: ANP/REMKO DE WAAL

Een beursgang van ABN Amro kan de Staat meer opleveren dan tot nu werd gedacht, zo meldt het Financieele Dagblad vanochtend op basis van bronnen rondom de emissie. Waar minister Dijsselbloem van Financiën eerder nog zei dat bij een beursgang de bank 15 miljard zou opleveren, momenteel ligt dat bedrag nu tussen de 17 en 19 miljard euro. De minister heeft volgens de krant lage verwachtingen willen wekken toen in april werd aangekondigd dat de bank naar de beurs zou gaan.

De beheerder van de aandelen van ABN Amro, de stichting NL Financial Investments (NLFI), zou graag zien dat de bank in de tweede week van november naar de beurs gaat. Over twee weken zou een aankondiging van de beursgang worden verwacht. Bij de stichting NLFI en de ambtelijke top is echter steeds twijfel over het doorzetten van de aandelenemissie door de onzekere wereldeconomie en de toenemende onrust rondom het vluchtelingenvraagstuk. Om hen te overtuigen is aangeboden om slechts 20 procent van de aandelen naar de beurs te brengen, wat het kleinst mogelijke pakket is.

Afgelopen week had financieel dienstverlener Intertrust een tegenvallende beursgang. Het aandeel bleef rond de introductieprijs hangen en daarnaast bracht het bedrijf minder aandelen naar de beurs dan verwacht.

Bank is beschermd tegen vijandige overnames

Een tweede keer uitstellen zou een slecht signaal afgeven naar investeerders. Een eerste poging voor een beursgang van ABN Amro liep afgelopen jaar stuk op een rel rondom het salaris van de bestuurders van de bank. Bestuurders van ABN Amro bleken in 2014 een salarisverhoging van 100.000 euro te hebben gekregen, wat leidde tot veel ophef in de politiek.

Uit documenten van de Kamer van Koophandel bleek eerder deze week dat ABN Amro bij een beursgang alvast is beschermd tegen een vijandelijke overname. Dit overkwam de bank in 2007, toen ABN Amro werd overgenomen door een consortium van RBS, Santander en Fortis. Korte tijd later barstte de kredietcrisis los en bleken deze banken zich te hebben verslikt in de overname. De Nederlandse staat moest ABN Amro vervolgens nationaliseren. De Europese Centrale Bank moet de beschermingsconstructie nog goedkeuren.

    • Philippus Zandstra