Rutte steunt de Rode Duivels: nationalistische Vlamingen niet blij

Foto AP

Premier Mark Rutte (VVD) sprak gisteren als eerste buitenlandse regeringsleider het Vlaams parlement in Brussel toe en hij had een mooie boodschap. Dacht hij. „Nu Oranje niet meer meedoet, gaat heel Nederland bij het EK supporteren voor ú.” Oranje en het rood van de Rode Duivels liggen „in het kleurenspectrum toch dicht bij elkaar”.

Supporteren voor u? Voor de Vlamingen?

Zijn belangrijkste gastheren waren parlementsvoorzitter Jan Peumans en minister-president Geert Bourgeois van de deelstaat Vlaanderen, allebei van de Vlaams-nationalistische N-VA, de grootste partij van Vlaanderen.

Juist deze week bleek – in het Belgische parlement – dat N-VA-politici helemaal geen zin hebben om mee te juichen voor het Belgische voetbalelftal, nu nummer één op de FIFA-ranglijst.

De N-VA wil een onafhankelijk Vlaanderen, ook al doet de partij mee in de Belgische regering. Ben Weyts, N-VA-minister in de Vlaamse regering, zei na de bijeenkomst dat híj nog steeds „voor Oranje” is.

Parlementsvoorzitter Peumans liet de pret niet bederven. Er was, zei hij, veel lobbywerk nodig geweest om Rutte naar het Vlaams parlement te halen, want vanzelfsprekend is het niet dat de premier van een land het parlement van een regio toespreekt. In zijn toespraak zei Peumans dat hij Ruttes bezoek zag als „erkenning uwerzijds van Vlaanderen als volwaardige gesprekspartner”.

Met díé boodschap vertrok Rutte naar de top van Europese regeringsleiders, verderop in de stad. Daar wachtte, zei hij tegen de Vlaamse pers, zijn „goede vriend” Charles Michel op hem – de Franstalige premier van België. En daar ging hij vast en zeker, want zo is Rutte, nóg een keer zeggen dat hij zou juichen voor de Rode Duivels. Met meer succes dan bij de N-VA.

    • Petra de Koning