Dubbel gouden succes op het EK baanwielrennen

Elis Ligtlee en Jeffrey Hoogland waren in Zwitserland een klasse apart op het onderdeel sprint.

Elis Ligtlee in actie in de halve finale van de sprint tegen de Française Virginie Cueff Foto Fabrice Coffrini/AFP

Wederom Nederlands succes op het EK baanwielrennen in Zwitserland: Elis Ligtlee en Jeffrey Hoogland waren respectievelijk de beste vrouw en man op het onderdeel sprint vanavond. Ze waren beiden een klasse apart.

In haar finale versloeg de 21-jarige Ligtlee, eerder dit jaar al tweede op het WK, de Russin Anastasia Voinova in twee ritten. Beide won ze met aanzienlijk verschil. Het brons ging naar de regerend wereldkampioene, de Duitse Kristina Vogel.

Tweede goud Hoogland

Hoogland versloeg in zijn finale de Duitser Max Niederlag. Ook hij had daarvoor maar twee ritten nodig. De Nederlander versloeg Niederlag in de eerste na een lange sprint, in de tweede pareerde hij een verrassingsaanval en kwam hij net iets eerder over de streep. De Pool Damian Zielinski, in de halve finale door Hoogland verslagen, pakte het brons.

Hoogland won eerder met Nils van ‘t Hoenderdaal en Hugo Haak verrassend de teamsprint.

Vanavond was er nog meer succes: Kirsten Wild won zilver op het onderdeel scratch. Gisteren pakten de debuterende Laurine van Riessen, vooral bekend als schaatsster, en Ligtlee brons op de teamsprint.

    • Frank Huiskamp