Aloha Bar van pop-up naar zekere toekomst

Wat zijn de nieuwe, beste restaurants van Rotterdam? Frank van Dijl en Wim de Jong brengen wekelijks voor NRC in kaart wat de stad te bieden heeft.

Voor het eerst sinds zij in 2013 met haar Aloha Bar & Restaurant in Tropicana neerstreek, ziet Femke Snijders met een gerust hart de toekomst tegemoet.

„Ik wist nooit of ik er een paar maanden later nog zou zitten”, zegt zij. Aan die onzekerheid is een einde gekomen nu BlueCity010, een conglomeraat van ideële ondernemers, het pand van het voormalige subtropische zwemparadijs aan de Maasboulevard heeft gekocht voor 1,7 miljoen euro.

Het gebouw, waarin Snijders aanvankelijk alleen het terras en later ook een van de binnenruimten exploiteerde, was eigendom van een bedrijf dat plannen had om er woningen te realiseren. Dat bedrijf ging eind vorig jaar failliet.

Bruisend voorbeeld

BlueCity010 wil de uitstraling van Tropicana herstellen en er een bruisend voorbeeld van maken op het gebied van hergebruik, ondernemerschap, duurzaamheid en economische activiteit, schrijft de ondernemersgroep op haar site.

„Noem het duurzaamheid 2.0,” zegt Femke Snijders. Het hele gebouw — en dus ook Aloha Bar & Restaurant — zal energieneutraal draaien en het afvalproduct van de ene ondernemer is de grondstof van de andere. Op het koffiedik van Aloha kweekt Rotterzwam, een van de andere huurders in Tropicana, nu al oesterzwammen; daar worden vervolgens bitterballen van gemaakt die door Aloha bij de borrel worden geserveerd.

In de toekomst, nu we het daar toch over hebben, zou die borrel ook wel eens in Tropicana gestookt kunnen worden. Er zijn ideeën over een bierbrouwerij en een broodbakkerij, bedrijfstakken die baat kunnen hebben bij elkaars afvalproducten. Er worden ook gesprekken gevoerd met een bedrijf dat nieuw brood kan bakken van oud brood.

Geen boomknuffelaars

Femke Snijders is niet langer alleen huurder: zij heeft zich ingekocht bij BlueCity010 en is dus een van die ongeveer vijftig ondernemers die van Tropicana een vlaggenschip van duurzaamheid willen maken. „Het zijn in de eerste plaats ondernemers, hè”, boort ze elke illusie over puur-idealistisch ondernemerschap de grond in, „daarna pas idealisten. Er moet geld worden verdiend, we zijn geen boomknuffelaars.”

Begin volgend jaar gaat Aloha enige tijd dicht om een complete gedaanteverwisseling te ondergaan. Wat je nu nog kunt zien als een veredelde pop-up (Snijders zelfs spreekt van „een strandtent in de shabby variant”), wordt een spiksplinternieuwe zaak in een, uiteindelijk, totaal gerenoveerd pand. „We gaan het nu voor het echie doen. Er komt een nieuwe ingang, we pakken het terras aan en de vloeren. Chefkok Lydia Carrera maakt het plan voor de keuken.”

Een en ander heeft ook gevolgen voor de menukaart, kondigt Snijders aan. „Er komt een groter onderscheid tussen de borrel- en de restaurantkaart. In het restaurant nemen we groenten, kruiden en specerijen als uitgangspunt, vlees of vis gebruiken we hooguit als component. De basis is dus vegetarisch, maar als we vinden dat een gerecht meer smaak nodig heeft, laten we ons niet beperken. We vinden het gaaf om creatief te koken. Lydia heeft Peruaanse roots, dat laat ze soms ook proeven.” Lydia Carrera werkte eerder bij La Vilette toen sterrenchef Fred Mustert er chefkok was.

Voor Femke Snijders, die op de Mariniersweg ook nog de dagzaak Picknick heeft, begint met de verbouwing van Aloha Bar & Restaurant een nieuw hoofdstuk in haar ondernemersbestaan. Ze heeft er alle vertrouwen in, maar het is, dat ontkent ze niet, „ook spannend”.

 

    • Frank van Dijl