Economie

Alibaba komt met eigen smartwatch

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Twee van de grootste technologische trends in China, staan op het punt gecombineerd te worden tot één product. Volgens China Daily worden smartwatches waarmee je kunt betalen, een integraal onderdeel van het dagelijks leven in China.

Veel mensen betalen al in winkels en restaurants met hun mobiele telefoon via apps zoals Alipay Wallet. Alibaba lanceert nu eenzelfde systeem voor horloges. Samen met Fiismart, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van slimme apparaten, heeft Alibaba Pay Watch ontwikkeld.

Pay Watch is volgens China Daily, een Chinese staatskrant, een directe concurrent voor de Apple Watch. Het horloge houdt ook de beweging van de gebruiker bij, en er komen berichtjes en telefoontjes op binnen. Maar er zit dus ook een Alipay betalingssysteem op. Heel handig, zegt Xiao Ming, een van de ontwikkelaars bij Fiismart.

Als je bijvoorbeeld gaat hardlopen en het is niet handig om je telefoon of je portemonnee mee te dragen, kun je het horloge dragen en het gebruiken om na het hardlopen een drankje mee te kopen.

Hongkong heeft duurste kantoren

De gemiddelde huurprijs voor winkelruimte in de dure winkelgebieden van Hongkong mag dan dalen, Hongkong is nog altijd de duurste plek ter wereld om een kantoor te huren. Dat blijkt volgens de South China Morning Post uit de Skyscraper Index van de internationale vastgoedadviseur Knight Frank.

In 2015 was de jaarlijkse huur per vierkante meter 851,66 dollar (748,19 euro). Dat is 67 procent hoger dan in New York, waar de huurprijs op 510 dollar (448,04 euro) per vierkante meter ligt. Tokyo staat op de derde plaats met een huur van 416,66 dollar (366,13 euro). Toch is de prijs van kantoorruimte in Hongkong over haar piek heen, zegt Knight Frank.

Andere steden zien een aanzienlijk grotere groei van huurprijzen, wat betekent dat de markt voor kantoorruimte elders in de wereld sterker is.

Hyundai helpt werknemers met start-up

Voor de meeste Zuid-Koreanen is een vaste baan bij een van de chaebols, de conglomeraten die een groot deel van de Zuid-Koreaanse economie bepalen, het hoogst haalbare. De Financial Times signaleert dat veel oudere werknemers wat onrustig beginnen te worden. Kim Hyeong-keon was zo’n werknemer. Hij werkte tot vorig jaar bij een onderdeel van Hyundai.

Ik wilde niet bij het bedrijf blijven tot mijn energie op was.

Recent opende hij een Italiaans restaurant in Seoul. Hyundai hielp hem bij zijn start-up door hem zes maanden door te betalen terwijl hij aan zijn bedrijfsplan werkte. Het zogenoemde CEO Plan dat Hyundai vorig jaar presenteerde, biedt werknemers diensten die helpen bij het opzetten van een start-up.

De pensioenleeftijd in Zuid-Korea ligt namelijk op 57, maar in werkelijkheid gaan medewerkers al met 53 jaar met pensioen. Volgens Son Seong-gon, een voormalig chaebol werknemer die bedrijfsadviseur en auteur is geworden, zijn programma’s zoals het CEO Plan een manier om van oudere werknemers af te komen. Dit is namelijk een stuk beter dan ze wegpesten met zinloze taken. “Zo kan het bedrijf hen vervangen door jongere mensen die veel uren maken tegen een lager salaris.”