Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Akelig geloofwaardig en alle ophef waard

Beasts of No Nation staat symbool voor de grote veranderingen in de filmindustrie door de opkomst van nieuwe partijen als Netflix. De film die kans hoopt te maken bij de Oscars is vanaf vandaag te zien. Niet in de bioscoop, maar meteen op Netflix.

 

De film is alle ophef rond die ongebruikelijke release ook waard, want Beasts of No Nation is een krachtig, expressief drama over een belangrijk onderwerp. Nieuwkomer Abraham Attah is voortreffelijk als kindsoldaat Agu die zijn ouders verliest, en door rebellenleider The Commander (Idris Elba) met fysieke intimidatie en bezwerende, mooie woorden akelig geloofwaardig wordt ‘omgeturnd’ van vrolijk kind tot woeste moordenaar.

Lees hier ons interview met regisseur Cary Fukunaga.

De stijl en de bittere inhoud van Beasts of No Nation schuren hier en daar. De blik van de regisseur Cary Fukunaga is analytisch, maar zijn stijl is juist uitbundig, kleurrijk en levendig. De film is ook enigszins wisselvallig. Niet elke scène is zo goed geschreven als de schitterende monoloog waarmee Elba zich mag voorstellen in de film. Maar ondanks de gebreken is Beasts of No Nation een film die nog lang blijft hangen in het hoofd van de kijker.