Air France wint rechtszaak tegen pilotenvakbond

De ontslagronde waarbij 2.900 banen zouden verdwijnen, lijkt van de baan.

Air France-KLM topman Alexandre de Juniac Foto Eric Feferberg/ AFP

Air France heeft een overwinning gehaald in de rechtszaak. Dat oordeelde de rechter in het Franse Bobigny vandaag, meldt Le Monde. De Franse luchtvaartmaatschappij had een rechtszaak aangespannen tegen pilotenvakbond SPNL.

Volgens Air France is de bond de afspraken uit het oude besparingsprogramma dat al afgerond had moeten zijn, nog niet nagekomen. Naast Air France zijn ook de bonden van het grondpersoneel verheugd over de uitspraak; zij hadden al wel bijgedragen. De SPNL heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak van vandaag.

Lonen bevriezen en meer vlieguren

De rechtsgang vormde een obstakel voor onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen tot en met 2020. De vliegers weigerden met de directie te praten zolang de rechter geen uitspraak had gedaan. Mede daardoor lukte het niet uiterlijk eind september tot een akkoord te komen, zoals Air France had geëist.

Het Franse partnerbedrijf van KLM wilde verscheidene besparingen doorvoeren. Ze wilden de lonen van piloten bevriezen en verkeersvliegers verplichten meer vlieguren te maken. Daarop besloten de piloten in september vorig jaar twee weken te gaan staken. Deze staking koste Air France-KLM naar eigen zeggen tussen de 250 en 300 miljoen euro.

Grote ontslagronde wordt wellicht niet doorgevoerd

Als alternatief voor de besparingen op arbeidsvoorwaarden kondigde Air France anderhalve week geleden aan dat 2.900 banen worden geschrapt. Na de bekendmaking van deze grote ontslagronde bestormden honderden woedende werknemers de vergaderzaal.

Een aantal directieleden moest rennen voor hun leven. Directeur personeelszaken Xavier Broseta verloor zijn T-shirt en moest samen met collega-directielid Pierre Plissonnier door beveiligers het hek over worden geholpen. Bij de schermutselingen raakten zeven mensen gewond.

De Franse justitie stelde daarop een onderzoek in. Zes werknemers van Air France, allen lid van de radicale vakbond CGT, werden van hun bed gelicht en op non-actief gezet door de Franse luchtvaartmaatschappij. Daarna ontstond discussie binnen de Franse regering over de vermeende “criminalisering van vakbondsacties”.

Reden voor Air France-KLM topman Alexandre de Juniac om te laten weten dat de grote ontslagronde “nog voorkomen kan worden”. De Juniac heeft met alle bonden afzonderlijk gesproken en zegt dat zij aan “groei op basis van de afgesproken besparingen” de voorkeur geven boven een nieuwe ingrijpende herstructurering.

Het is niet voor het eerst dat Air France wil bezuinigen. Het bedrijf heeft tussen 2012 en eind 2014 5.500 banen geschrapt. In totaal werken er bij het Franse bedrijf bijna 64.000 mensen. Air France ondervindt veel concurrentie van budgetmaatschappijen in Europa en van luchtvaartondernemingen in de Golfregio. Na het Duitse Lufthansa is Air France/KLM het grootste Europese luchtvaartbedrijf.

    • Huib de Zeeuw