Adviseur Tscheu La Ling stapt alweer op bij Ajax

Tscheu La Ling is onverwacht opgestapt als adviseur van Ajax. De grillige oud-voetballer was naar eigen zeggen nog niet klaar met zijn werk.

Foto ANP

Vier maanden na zijn benoeming als adviseur is Tscheu La Ling alweer weg bij Ajax. De 59-jarige oud-voetballer van onder meer FC Den Haag en Ajax heeft zich afgemeld bij de raad van commissarissen van de Amsterdamse voetbalclub, zo werd gisteravond bekend.

Ling was op voorspraak van clubicoon Johan Cruijff, zijn voormalige teamgenoot, aangesteld om zijn licht te laten schijnen over de problemen binnen de technische organisatie van Ajax. Daar rommelt het al lange tijd tussen de stafleden van de jeugdopleiding en het eerste elftal.

Belangrijkste oorzaak van de onenigheid is de uitvoering van de plannen van Cruijff om te komen tot een betere jeugdopleiding en een betere doorstroming van jeugdspelers naar het eerste elftal van de Amsterdamse voetbalclub.

Op basis van de bevindingen van Ling werd oud-doelman Edwin van der Sar benoemd tot voorzitter van het zogenoemde ‘technisch hart’ van de club. De oud-international moet toekomstige grieven smoren en de stafleden weer op één lijn zien te brengen.

Waarom Ling nu plotseling opstapt, is niet bekend. In een interview met de Volkskrant zegt Ling vandaag dat hij het grootste deel van zijn rapport met aanbevelingen voor de voetbaltechnische zaken bij Ajax heeft afgerond. Hij was nog bezig met een tweede deel van het rapport.

Ling bracht Ajax onder meer advies uit over de speelwijze van de club, het aan- en verkoopbeleid, het scouten van nieuwe voetballers en de vroeger zo geroemde jeugdopleiding.

Overigens spreekt Ling in dat interview niet over zijn vertrek als adviseur bij Ajax. Wel zegt hij: „Nu zie ik dat het beter kan bij de club. Ik zou Ajax kunnen helpen, dat is voor mij de uitdaging.” En: „Ik heb het idee dat ik een model heb voor Ajax op de lange termijn.”

Ling, een oude kompaan van Cruijff, speelt al sinds de ‘fluwelen revolutie’ van Cruijff, vijf jaar geleden begonnen, een opmerkelijke rol. Op voorspraak van Cruijff werden oud-voetballers als Van der Sar, Marc Overmars, Dennis Bergkamp en Wim Jonk op belangrijke functies binnen de club geposteerd. Tscheu La Ling had directeur moeten worden, maar de raad van commissarissen van Ajax ging daar niet mee akkoord. Binnen Ajax bestond in verschjillende geledingen weerstand tegen de komst van de vroegere aanvaller.

Dit jaar werd Ling alsnog naar voren geschoven, om zich te buigen over de moeizame relaties tussen de oud-spelers van Ajax, waarna hij tot tevredenheid van de raad van commissarissen advies uitbracht over de situatie.