‘600 asielzoekers kunnen er niet bij’

Het besluit om een asielzoekerscentrum te vestigen, leidt to hevig protest in Beverwaard.

Wie een huis heeft aan de Geullestraat in de wijk Beverwaard aan de zuidgrens van Rotterdam mag zich gelukkig prijzen. De achtertuinen grenzen aan een park met gras, water en bruggetjes. „Maar ja”, zegt Esther Goudriaan. „Twee jaar geleden is daar iemand doodgeschoten, op klaarlichte dag, vlak nadat de school uit ging. Dat vond ik toch niet zo lekker. Mijn kinderen spelen daar rond die tijd.”

Meer mensen voelen zich onveilig in dit deel van IJsselmonde. „Afgelopen zomer is er een pizzakoerier neergeschoten en beroofd”, zegt Martin Dijkhuizen die aan de Beverwaardseweg woont. „Dat de wijk uit het slop getrokken is, klopt niet.”

En nu heeft burgemeester Aboutaleb ook nog eens besloten dat er een asielzoekerscentrum moet komen. Het gaat open in 2016 en blijft er minimaal vijf jaar staan. Op een braakliggend terrein dat vroeger dienst deed als trainingsveld van een honkbalvereniging aan de Edo Bergsmaweg.

Directe buren zijn er niet. Maar op tien minuten loopafstand beginnen de woonwijken. Dijkhuizen heeft Aboutaleb tijdens de voorlichtingsavond gisteren een petitie aangeboden met 1427 handtekeningen. „Het zit hier vol kansarmen. 600 asielzoekers kunnen er niet bij.”

Dijkhuizen wil een eigen partij oprichten: Rotterdams Belang. Hij is boos op de politici van Leefbaar Rotterdam. „Ik heb op ze gestemd. Maar na de verkiezingen hebben we ze hier nooit meer gezien.”

Gebiedsvoorzitter, Norbert Swaneveld (Leefbaar Rotterdam) heeft de locatiekeuze tot zijn frustratie niet kunnen tegenhouden. „In september kregen we al te horen dat het aanmeldcentrum voor asielzoekers in het oude politiebureau van Beverwaard moest komen te zitten. Er komen acht bussen per dag. Nu krijgen we er ook nog een asielzoekerscentrum bij.”

Waarom zoveel asielzoekers op ‘dat kleine postzegeltje van Beverwaard’ moeten komen, is Swaneveld een raadsel. „Je vraagt je af of er een politieke strategie achter zit. Nergens zitten zoveel Leefbaarstemmers als hier (41 procent stemde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op Leefbaar Rotterdam). Aboutaleb weet dat Leefbaar dit niet wil.”

Daarbij vindt Swaneveld dat de komst van de asielzoekers niet strookt met de inzet van de gemeente om de wijk welvarender te maken. „Tot 2015 was er een inkomensgrens van 120 procent van het minimumloon om te mogen wonen in bepaalde straten zoals de Meezenbroekstraat. Reden is dat er teveel werklozen woonden. Die is daardoor enorm opgeknapt. De straat is schoner en meer bewoners werken. Raar om vlakbij nu ineens honderden asielzoekers zonder werk of inkomen te gaan huisvesten.”

    • Lucette Mascini