Over de haag

Roddeloffensief

Geert Wilders trekt alle aandacht naar zich toe in het vluchtelingendebat. Hoe kom je daar als nieuwe concurrent tussen? PVV-afsplitsing Voor Nederland (VNL) heeft de oplossing: een publiciteitsoffensief in roddelbladen. Hun troef is Bram Moszkowicz, de oud-advocaat die nu het boegbeeld is van VNL. Hij wordt deze week uitgebreid geïnterviewd in Privé. Er wordt beschreven dat hij „straalt van oor tot oor”, omdat hij een nieuwe geliefde heeft, „VNL geheten. Mijn nieuwe liefde is de politiek, en zij eist al mijn aandacht op.” Vorige week stond Tweede Kamerlid Joram van Klaveren al in de Story, waar hij reageert op zanger Gerard Joling, die „doodsbang” wordt van het grote aantal vluchtelingen. „Een heel terechte zorg” , zegt Kamerlid Van Klaveren. „Gerard zou prima bij VNL passen.”

Samen sterker

Er groeit iets moois tussen Tunahan Kuzu en de PvdA. Tweede Kamerlid Otwin van Dijk wordt de eerste ondertekenaar van een initiatiefwetsvoorstel over geneesmiddelen dat in 2013 door Kuzu werd ingediend. Eind vorig jaar splitste Kuzu zich met veel bombarie af van de PvdA. Hij vormt nu met Selçuk Öztürk een nieuwe fractie. Het voorstel moet voor maximumprijzen voor geneesmiddelen zorgen. Nooit eerder sinds de scheiding werkten de twee fracties samen. Nog even en er kan aan een lijstverbinding worden gedacht.

Nepjubileum

Feest in de Ridderzaal vandaag. De leden van de Eerste en Tweede Kamer vieren in een speciale verenigde vergadering dat precies tweehonderd jaar geleden de Staten-Generaal hun eerste vergadering hielden. Ook vertegenwoordigers uit België, waarmee Nederland in 1815 nog één koninkrijk vormde, zijn uitgenodigd. Zij weten wel beter. De oprichtingsvergadering van de Staten-Generaal was bijna een maand eerder, op 21 september 1815 in Brussel. De vergadering die vandaag herdacht wordt, is slechts de eerste bijeenkomst in Nederland van de Staten-Generaal. Die vergaderden om en om in Brussel en Den Haag. Om bij het actuele spraakgebruik te blijven: eigenlijk viert het parlement dus een nepjubileum.