Grote terugroepactie Koreaanse Volkswagens

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Volkswagen Group gaat 2.200 voertuigen terugroepen uit Zuid-Korea, meldt persbureau Yonhap. De reden is het defect in de software die de uitstoot meet. Volkswagen Korea en Audi Korea worden gedwongen tot een terugroepactie doordat de regels strenger zijn geworden.

Later worden nog eens ruim honderdduizend auto’s teruggeroepen. Volgens deskundigen zou het totaal aantal auto’s dat in aanmerking komt voor een recall rond de 120 duizend liggen.

Volgens bronnen van het persbureau gaat het om 1.653 exemplaren van de Audi A6, verkocht tussen 2009 en 2010, en 534 Volkswagen Tiguans, verkocht in 2009. Volkswagen liet eerder weten dat de wereldwijde terugroepactie in januari begint.

Renminbi stapje dichter bij reservestatus

China verlengt de openingstijden van haar valutamarkt, meldt Reuters. Door de markt in plaats van om 16.30 uur ’s middags, pas om 23.30 uur ’s avonds te sluiten, loopt de handel meer synchroon met de markt in Londen.

De verandering is vooral belangrijk omdat de regering in Beijing graag wil dat de renminbi een reservemunt van het IMF (een SDR munt) wordt. Die status zou de munt op gelijk niveau zetten met de pond, de euro, de dollar en de yen. Het besluit de openingstijden te verruimen helpt zeker bij die ambitie, zegt Joey Chew van HSBC in Hongkong.

Het IMF heeft gezegd dat het zich zorgen maakt over de liquiditeit van de yuan tijdens handelsuren in Londen. De FX waarde van het mandje SDR-valuta wordt om middernacht Londense tijd berekent. Dan wordt er op de Chinese markt niet meer gehandeld.

Fusiegolf bij chipmakers

Een wereldwijde reorganisatie. Zo noemt de Nikkei Asian Review de wereldwijde golf aan overnames en fusies van chipmakers. Jaarlijks groeit de vraag naar chips met zo’n tien procent, voorspelt PWC.

Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau IC Insights heeft het aantal tussen januari en september van dit jaar een waarde van 77 miljard dollar (67 miljard euro). Dat is zes keer zoveel als het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar. Het lijkt erop dat het record uit het jaar 2000 overtroffen wordt.

Meest recent is de overname van het Amerikaanse Atemel door het Britse Dialog Semiconductor. Die deal was 4,6 miljard dollar (4 miljard euro) waard. Het Nederlandse NXP Semiconductors maakte onlangs bekend het Amerikaanse Freescale Semiconductor over te nemen. En dat is nog maar een kleine greep uit het totaal.

De reden voor deze golf van overnames is de opkomst van het Internet of Things. Naar verwachting groeit de sector tot 2019 nog eens met een derde, naar 432 miljard dollar (376 miljard euro).

    • Eefje Rammeloo