In beeld

Vos bijt vos, en andere natuurfoto’s van het jaar

Elk jaar organiseert het Londense Natural History Museum de verkiezing van de ‘Wildlife Photographer of the Year’. Natuurfotografen uit 96 landen stuurden in totaal ruim 42.000 foto’s in. De winnaar is de Canadese arts Don Gutoski, die bij de Hudsonbaai een vos fotografeerde die een poolvos had gedood. De Nederlandse natuurfotograaf Edwin Giesbers won in de categorie ´amfibieën en reptielen’ met zijn onderwaterfoto van een kamsalamander.
Algemeen winnaar en winnaar in de categorie zoogdieren. Deze vos won het in Canada van een poolvos. Don Gutoski maakte de winnende foto van de dieren in de vroege winter op de toendra bij het Hudsonmeer. Beide vossen komen van nature in Canada voor. Als twee vossen elkaars gebied betreden, wordt er gevochten – soms met dodelijke afloop.
Don Gutoski
Winnaar jongeren en winnaar categorie 11-14 jaar. De 14-jarige Tsjechische jongen Ondrej Pelánek fotografeerde kemphanen die vechten op de baltsplaats. Kemphaanmannetjes met een territorium hebben een donker verenkleed. Ondrej reisde ervoor met zijn vader naar het afgelegen Noorse schiereiland Varanger, ten oosten van de Noordkaap.
Ondrej Pelánek
Winnaar categorie 15-17 jaar. De Franse Jonathan Jagot, die nu 17 of 18 is, zeilde met zijn ouders vijf jaar over de wereld. Deze foto’s van vliegende rode ibissen maakte hij bij het Braziliaanse eiland Lençóis, dat beroemd is om de zandduinen.
Jonathan Jagot
Winnaar categorie vogels. Deze drie roodpootvalken (Falco vespertinus) leken goede vrienden te zijn - en dat is ongewoon. Ze leven wel in groepen, maar houden daarbinnen normaal gesproken wel afstand. De Israëlische Amir Ben-Dov volgde de twee niet-volwassen vrouwtjes (lichtbruin) en het mannetje (grijs) zes dagen.
Amir Ben-Dov
Winnaar amfibieën en reptielen. Op een ochtend in april fotografeerde natuurfotograaf Edwin Giesbers deze kamsalamander in Gelderland. Hij trok een wetsuit aan en fotografeerde de salamander van onderaf. Kamsalamanders staan in Nederland op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten.
Edwin Giesbers
Winnaar categorie onder water. Een school sardines in de buurt van Zuid-Afrika veroorzaakte een mêlee toen dolfijnen, haaien én deze walvis op het feestmaal afkwamen. De Australische onderwaterfotograaf Michael Aw wist in de buurt te blijven. Niet ongevaarlijk – deze Bryde-vinvissen nemen happen van duizenden liters.
Michael Aw
Winnaar categorie vanuit de lucht. Dit zijn de kwelders van het Spaanse natuurpark Bahía de Cádiz, vanuit een vliegtuig. De Spaanse fotograaf Pere Soler wist de kleuren van zeewier en bacteriën vast te leggen die de kust in het late voorjaar een buitenaards uiterlijk geven.
Pere Soler
Winnaar categorie stad. Nóg een winnende vos, maar nu in een voorstadje van Londen. Natuurfotograaf Richard Peters maakte een jaar lang foto’s van het nachtleven in zijn eigen achtertuin. Naar deze vos was hij al lang op jacht. Een felle lamp en een statief stonden klaar voor als het beest zou opduiken.
Richard Peters
Winnaar categorie impressies. Dit is geen productie met Photoshop, maar een echte boerenzwaluw die door een echt schilderij vliegt. Juan Tapia kreeg het voor elkaar op zijn boerderij in Spanje, waar hij een schilderij met gat op de aanvliegroute van de nestelende zwaluwen ophing.
Juan Tapia
Winnaar categorie fotojournalistiek. In een dierentuin bij de Chinese stad Guilin leven leeuwen en tijgers in erbarmelijke omstandigheden, laat fotojournalist Britta Jaschinski zien. Als de wilde dieren niet optreden, leven ze in de kooien op de achtergrond. De dierentuin ligt in het Zeven Sterren Park (Qixing Gongyuan).
Britta Jaschinski