Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Volkswagen: ‘schaamrood nieuwste kleur’

Autobouwer gaat in de kranten door het stof om emissieschandaal.

De advertentie van Volkswagen in de landelijke dagbladen van vandaag.
De advertentie van Volkswagen in de landelijke dagbladen van vandaag. Foto NRC

Volkswagen heeft vanochtend in de grote landelijke dagbladen zijn excuses aangeboden voor het emissieschandaal. Het merk zegt een ‘flinke fout’ gemaakt te hebben en zich daar diep voor te schamen.

‘We beloven dat we dit probleem oplossen voor elke klant die erdoor geraakt wordt.’

Advertentie Volkswagen

Wereldwijd rijden 11 miljoen auto’s rond die zijn uitgerust met sjoemelsoftware. Daardoor leek het tijdens tests alsof de dieselmotoren minder schadelijke stoffen uitstoten dan ze in werkelijkheid doen.

De affaire heeft volgens Volkswagen het vertrouwen van de consument geschonden. In de advertenties verwijst de autobouwer naar een speciale website waar de vragen die mensen hebben beantwoord zouden moeten worden. Op veel vragen zoals ‘Wanneer starten jullie met de herstelactie?’ komt echter geen antwoord, omdat de technische oplossingen voor de sjoemelsoftware en -hardware nog ontwikkeld moeten worden in Wolfsburg.

Gisteren schreef persbureau AP dat ook in nieuwe diesels manipulatiesoftware zou zijn geïnstalleerd. Daar hoeven autobezitters zich volgens de Volkswagensite geen zorgen over te maken: ‘We leveren reeds bestelde en nog te verkopen auto’s met een EU6 dieselmotor gewoon uit. De EU6 dieselmotoren zijn namelijk niet voorzien van software die voor afwijkingen zorgen tijdens tests op een rollentestbank.’