Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Volkswagen roept 8,5 miljoen auto’s terug in Europa

Na een Duitse terugroepactie voor 2,4 miljoen voertuigen, moet nu de rest van de Europese Unie volgen.

Auto's staan geparkeerd in een logistiek centrum van Volkswagen in Duitsland.
Auto's staan geparkeerd in een logistiek centrum van Volkswagen in Duitsland. Foto François Nascimbeni / AFP

Volkswagen zal vanaf begin volgend jaar 8,5 miljoen dieselauto’s terug moeten roepen in de gehele Europese Unie die zijn voorzien van ‘sjoemelsoftware’, meldt persdienst Reuters. Het is een van de grootste terugroepacties ooit in de Europese automobielindustrie.

Duitsland en Oostenrijk

De terugroepactie komt nadat de Duitse motorvoertuigenautoriteit KBA eerder vandaag Volkswagen opdracht gaf vanaf begin volgend jaar 2,4 miljoen Duitse auto’s terug te halen. Ook werd bekend dat in Oostenrijk naar schatting 363.000 auto’s met de software zijn uitgerust.

Nu moeten dus ook alle voertuigen van Volkswagen in de overige 27 lidstaten van de EU terug. Het gaat om de auto’s die zijn voorzien van software die emissietests herkent en manipuleert. Daardoor is de werkelijke uitstoot van giftige stikstofoxiden op de openbare weg hoger dan uit de tests blijkt in laboratoria.

Buiten de EU

Volkswagen zegt dat buiten de Europese Unie nog vastgesteld moet worden welke voertuigen zijn ‘besmet’ met sjoemelsoftware. Wereldwijd zijn 11 miljoen auto’s voorzien van deze software.