UEFA blijft geschorste Platini steunen als voorzitter

De Fransman krijgt de steun van alle nationale bonden. Ook blijft hij in de race voor het FIFA-voorzitterschap.

Foto AFP

De Europese voetbalbond UEFA blijft achter Michel Platini staan, ondanks zijn schorsing van vorige week. Ook blijft de Fransman kandidaat voor het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA, zo liet secretaris-generaal Gianni Infantino van de UEFA vanavond weten. Platini kan rekenen op de steun van alle 54 nationale bonden.

Volgens Infantino hebben de bonden het “volledige vertrouwen” in Platini, zo zei hij in Nyon tegenover het Franse persbureau AFP. De UEFA hield in de Franse stad vandaag een spoedberaad over de schorsing van de Franse bondsvoorzitter. De oud-voetballer werd toen met FIFA-baas Sepp Blatter voor 90 dagen uit zijn functie gezet.

Platini tekende vrijwel meteen bezwaar aan tegen dat besluit bij het internationale sporttribunaal CAS. Infantino zei vanavond dat hij verwacht dat het orgaan zich uiterlijk halverwege volgende maand over de schorsing van Platini uitspreekt. De secretaris-generaal zei te hopen op een “eerlijk proces”.

Stemmen ronselen

Blatter en Platini werden vorige week op non-actief gesteld door de ethische commissie van de FIFA na twijfels over hun integriteit. Platini zou tussen 1999 en 2002 ongeveer 2 miljoen Zwitserse frank (1,8 miljoen euro) hebben gekregen van Blatter. In ruil daarvoor zou hij stemmen vanuit Europa hebben geregeld voor Blatters herverkiezing als voorzitter van de FIFA in 2011.

Beide bestuurders ontkennen deze lezing echter. Volgens Platini kreeg hij het geld van Blatter omdat hij de FIFA-baas een aantal jaren had geadviseerd en daarvoor nog niet was betaald. Zolang de schorsing duurt kan de Fransman zijn taken niet uitvoeren. Bij de vergadering van vandaag was hij niet welkom, schrijft AP.

Van Praag mogelijk toch kandidaat

Mocht Platini door de ethische commissie schuldig worden bevonden, dan kan de Fransman echter geen gooi meer doen naar het voorzitterschap van de FIFA. In dat geval komt KNVB-voorzitter Michael van Praag mogelijk toch weer in beeld, meldt de BBC vanavond op grond van bronnen. Verschillende bonden zouden in Van Praag een goed alternatief zien. De oud-Ajax-voorzitter liet vandaag weten niet te willen speculeren over een mogelijke hernieuwde kandidatuur.

De 68-jarige Van Praag deed eerder dit jaar ook al mee om het voorzitterschap bij de mondiale voetbalbond. Kort voor het FIFA-congres trok hij zich terug vanwege onvoldoende steun. De Jordanese prins Ali bleef toen als enige concurrent van Blatter over en verloor de stemronde met ruim verschil.

    • Joost Pijpker