Nieuwe Libische verdachten voor terreuraanslag Lockerbie

Bij de bomaanslag op een Pan Am-vliegtuig boven het Schotse plaatsje kwamen 270 mensen om.

De ravage na de Lockerbie-aanslag. Foto Roy Letkey / EPA

Schotse en Amerikaanse onderzoekers hebben twee nieuwe verdachten aangewezen van de terreuraanslag bij Schotse Lockerbie in 1988. Dat meldt persbureau AP.

De twee landen vragen nu de Libische autoriteiten toestemming om Schotse onderzoekers en de Amerikaanse FBI toe te laten om de verdachten in de Libische hoofdstad Tripoli te ondervragen. Volgens de aanklagers is het wettelijk mogelijk om twee Libiërs te behandelen als verdachten.

Abdel Baset al-Megrahi

De Libiërs worden verdacht van nauwe banden te hebben met Abdel Baset al-Megrahi, de enige veroordeelde van de aanslag tot nu toe. Al-Megrahi was een voormalige medewerker van de Libische inlichtingendiensten en plaatste de bom. Hij stierf in 2012 nadat hij in 2009 vervroegd was vrijgelaten omdat hij ernstig ziek was, tot woede van nabestaanden. Tot zijn dood ontkende hij betrokkenheid bij de aanslag.

Bij de bomaanslag op een Pan Am-vliegtuig boven het Schotse plaatsje kwamen 270 mensen om het leven.

    • Menno Sedee